Foodly har intervjuat biologen Anita Storm på Marthaförbundet om årets rönnbärsskörd.

Anita Storm blev matintresserad tack vare det starka egna intresset för vårt lands vilda växter. Nu arbetar hon som ekologirådgivare på Marthaförbundet.
Hon har jobbat mycket med bär, ­eftersom det finns massor med bär i Öster­botten tack vare land­höjningen och våra långa sommarnätter.

– Lingon, hallon och havtorn finns det massor av här hos oss, eftersom vi under sommaren har mera sol­timmar i skärgården.

Zoom

Anita Storm. Foto: Sara Holtkamp


Anita Storm menar att bären i Öster­botten ofta är mer aromatiska­ jämfört med bär från resten av Europ­a tack vare den höga proteinhalten och den mängd ljus bären får under de långa dagarna och korta nätterna. Här i Österbotten växer bären snabbare på en kortare tid.

Anita Storm är en utomhusmänniska som plockar alla vilda växter hon bara hittar och har användning för.

– Jag kan inte lämna bär i skogen, det är en last jag har. Jag älskar att plocka bär.

Ett bra sätt att få i sig alla nöd­vändiga vitaminer är att äta två deciliter bär per dag. Ifall man föredrar att dricka sina bär i form av saft ­lönar det sig ändå att ta vara på skalen. Ju mera­ skal i förhållande till fruktkött, desto mera antioxidanter finns det. Pressa saften men ta vara på skalet, torka och mal till ett pulver. Bärpulver passar bra att strö över bland annat gröten för en extra vitaminkick.

Anita Storm rekommenderar att man kokar gröt på sädeskross i stället för flingor, eftersom krosset innehåller mera enzymer.
Enligt Anita Storm lönar det sig att plocka rönnbär först efter den första frosten men innan snön kommer. Frosten spränger cellväggarna i bären vilket leder till en högre sötma. Det bildas även mera och sötare saft ifall bären pressats efter att de frusits.

Det samma gäller även havtorn och tranbär. Ett alternativ till att vänta på första frosten är att plocka bären och frysa ner dem hemma.
Då rönnbär plockas ska man se efter att bären är friska och inte har små svarta fläckar på sig. Plocka stora fina klasar, men ta inte alla bär från ett och samma träd. Många fåglar, bland annat sidensvansar, för­litar sig på rönnbär för att klara den kalla­ vintern.

Och som med alla vilda växter så gäller en gyllene regel: plocka alltid bär, svamp och frukt minst 50 meter från en trafikerad väg.

– Skulle du här och nu sätta ett bär i munnen? Då kan du plocka dem.

Det går att använda även annat än bara bären på rönnen. På våren kan man plocka bladen och koka te på dem.

– Ner med lite skivad citron, koka­ upp vatten och rör ner rönnbladen. Då får du till en spännande mandelsmakande dryck.

Det finns mycket fina vilda växer i den finländska naturen, men tyvärr är det få som plockar och använder dem.

– Vi borde bli bättre på att ta tillvara mat från naturen, säger Storm.

***

Zoom

Rönnbärsgelé – det perfekta tillbehöret till vilt. Foto: Sofie Sergelius


RÖNNBÄRSGELÉ MED BRANDY

2 liter rönnbär
7 dl vatten
9 dl socker/liter avrunnen saft
0,5 dl brandy

Koka upp vatten och lägg i rönnbär. Koka under lock i 15 minuter och mosa därefter bären med hjälp av en potatisstöt tills de gått sönder.
Häll över i en sil och låt självrinna i 20 minuter. Pressa lätt med en sked på bären efter 15 minuter för att ta vara på all saft.
Mät upp den avrunna saften och koka upp i en liten kastrull. Tillsätt socker lite i taget och rör om så att allt socker löser upp sig.
Koka upp saften, tillsätt brandy och koka kraftigt utan lock i 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt stå i 5 minuter.
Ta bort bubblor och hinnan som bildats på ytan, och häll över i steriliserade glasburkar.
Servera gelén som tillbehör till en viltgryta eller älgköttbullar.

***

Zoom

Rönnbärscurd. Foto: Sofie Sergelius


RÖNNBÄRSCURD

2 liter rönnbär
1 liter vatten
5 dl socker
100 g smör
3 ägg

Rensa och skölj rönnbären och låt rinna av.
Koka rönnbären mjuka i vattnet och använd sedan en potatisstöt för att mosa dem.
Sila av skalen och koka upp moset som pressats genom silen. Tillsätt socker och smör.
Rör om tills smöret smält och låt massan därefter koka i 15 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.
Vispa upp äggen i en skål och rör försiktigt ner i rönnbärsmoset. Sjud upp blandningen på svag värme och rör om tills massan tjocknat, det tar cirka 10 minuter.
Häll upp curden i steriliserade burkar.
Förvara rönnbärscurden i kylskåp och konsumera inom två månader. Servera curden på bröd tillsammans med getost, eller använd i olika bakelser och bullar.
Receptinspiration har tagits från Marthaförbundets infoblad om rönnbär.

Anita Storm tipsar

  • Nu är tiden inne för att skörda även annan supermat: ­nässelfrön. Nässlor innehåller alla essentiella fettsyror och är rena rama vitaminbomben.
  • Ta vara på nässelfröna genom att hänga ett knippe nässlor upp och ner inomhus. Låt torka i ett par dagar. Mal till ett pulver och använd i smoothies, eller strö över gröten.
  • Man kan även ge en knippe torkade nässlor per vecka åt höns. Då blir äggulorna riktigt gula i färgen.
  • Om man är intresserad av att lära sig mera håller Anita Storm kurser i mathantverk med temat grönsaker, svamp och örter.

Se fler recept, bloggar och artiklar om mat på vår matsajt foodly.fi!