Den 72:a sessionen i FN:s generalförsamling öppnades i New York på tisdagen. I dag, onsdag, håller president Sauli Niinistö, som är ordförande för den finländska delegationen i generalförsamlingen, Finlands nationella anförande.

Efter detta ska han delta i ett He For She-evenemang i regi av FN:s jämställdhetsorganisation UN Women.

He For She-kampanjen firar nu treårsjubileum med att bjuda in sin grupp av Impact Champions, som består av 30 stats- och regeringschefer samt globala företags- och universitetsledare. Dessa ska i tur och ordning tala om svåra politiska frågor, nya vägar inom företagsledning samt framtiden för kommande generationer. De kommer också att dela med sig av sina erfarenheter då det gäller att främja jämställdhet, såväl hinder de stött på under vägen som innovativa tillvägagångssätt.


En av de här opinionsbildarna som ska hålla tal i dag är alltså Finlands president Sauli Niinistö. På He For She-kampanjens webbplats har han avgett tre löften, Impact commitments, som han förbundit sig att jobba för.

Ett av dem handlar om att minska våldet mot kvinnor. Så mycket som 70 procent av världens kvinnor uppges utsättas för våld åtminstone en gång under sin livstid. I Finland handlar det om var tredje kvinna. Niinistö, som ska tala om hur man påverkar beteendemönster, kommer bland annat att lyfta fram att den finländska försvarsmakten inkluderat en modul om hur man förebygger våld mot kvinnor och flickor samt aggressionskontroll i sin utbildning.



I videoklippet ovan säger Niinistö att jämställdheten har varit avgörande i Finlands väg från fattigdom till framgång och att jämställdhet alltid varit något självklart för honom personligen.

– Att lyfta upp kvinnor och flickor är ett enkelt recept på framgång – det är också det enda rätta att göra.

– Jag är stolt över att kunna säga att vi i Finland nått jämställdhet vad gäller presidentämbetet. Min föregångare var en hon. Det finns fortfarande mycket arbete kvar att göra, men åtminstone i det avseendet har glastaket krossats.


He For She-evenemanget i New York börjar klockan 10 lokal tid (17 finländsk tid). Det sänds direkt på nätet här.

He For She

  • UN Womens kampanj som har som syfte att engagera alla människor i världen att jobba för jämställdhet och mot alla former av våld och diskriminering mot kvinnor och flickor.
  • Kampanjen lanserades 2014 och fick stor spridning i och med UN Women Goodwill-ambassadören Emma Watsons tal i FN. I talet uppmanade Watson män att ta ställning för kvnnors rätt.