Under biljakten sköt de flera gånger mot poliserna.

Den 25-åriga kvinnan och den 38-åriga mannen häktades på sannolika skäl misstänkta för fyra mordförsök. Dessutom misstänks mannen för två skjutvapenbrott och grov stöld.

Kvinnan misstänks för två skjutvapenbrott, grov stöld, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt rattfylleri.

Händelserna började i Nokia vid sextiden på lördagskvällen när en polis som gick för att utreda ett misstänkt fall av rattfylleri blev beskjuten ur bilen. Därpå följde en biljakt då polispatrullerna blev beskjutna ur flyktbilen flera gånger.

Polisen lyckades inte stoppa bilen förrän i Vittis strax före klockan 21 och grep då mannen och kvinnan. Vid gripandet sköt polisen mannen som misstänks ha skjutit mot poliserna.

Ingen av poliserna skadades.

Bägge misstänkta har dömts för brott tidigare. Mannen har tiotals domar för bland annat vålds- och narkotikabrott.

Redan i en hovrättsdom år 2011 konstateras det att mannen sedan september 1999 dömts till ovillkorligt fängelse 23 gånger.

Mannen har också dömts på senare år. Till exempel i juni 2014 dömde Birkalands tingsrätt mannen för två fall av grov misshandel. Enligt domen hade mannen slagit och strypt en kvinna och skjutit henne tre gånger med luftgevär. Kvinnan sade att mannen blivit arg när han märkt att hon och hennes tidigare pojkvän skickat meddelanden till varandra. Det var inte frågan om den kvinna som nu häktades.

I det andra fallet hade mannen överraskande slagit en man i huvudet med yxnacken. Därefter slog han offret flera gånger med en fileringskniv så att knivens egg gick av.