Det hävdar Kataloniens ledare Carles Puigdemont efter de senaste polisräderna mot katalanska regeringstjänstemän.

Puigdemont uttalar sig, enligt medier i Barcelona, efter onsdagsmorgonens gripanden av minst ett tiotal personer i samband med polistillslag mot flera katalanska myndigheter.

Gripandena är kopplade till den folkomröstning om självständighet som Katalonien planerar att genomföra om en och en halv vecka, den 1 oktober, men som den spanska regeringen förklarat som olaglig.

Räderna har lett till protester som nu pågår på Barcelonas gator. Tusentals personer har samlats för att protestera mot att bland andra Josep Maria Jové, en nära medarbetare till regionens vicepresident, har gripits.

Demonstranterna blockerar gator och ropar slagord som "självständighet" och "vi kommer att rösta".

På onsdagen ska flera miljoner röstsedlar också ha beslagtagits av spansk polis, uppger en källa med kännedom om saken för nyhetsbyrån AFP. Tillslaget skedde i staden Bigues omkring 45 kilometer norr om Barcelona.

Redan i förra veckan började polisstyrkan Guardia Civil slå till mot hundratals borgmästare i regionen, för att få dem att inte delta i förberedelserna till folkomröstningen. Centralregeringen har också tagit kontroll över Kataloniens ekonomi.

– Det är helt oansvarigt. De driver oss in i administrativ kollaps, säger vicepresident Junqueras enligt AFP.

Den katalanska folkomröstningen

  • I folkomröstningen den 1 oktober får väljarna ta ställning till frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".
  • Den styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom 48 timmar om resultatet blir ett ja, oavsett nivån på valdeltagandet.
  • Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.
  • Några motiv för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt starka Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.
  • Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol och centralmakten i Madrid har vidtagit flera åtgärder för att förhindra den.