SDP-riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman slog till med en biblisk jämförelse då han tillsammans med partiordförande Antti Rinne lade fram kravet på att återinföra semesterpenningen för arbetare inom den offentliga sektorn. Lindtman tyckte det var värt en utskällning då ministrarna Juha Sipilä (C) och Petteri Orpo (Saml) förklarade att beslutet fattats av arbetsmarknadsorganisationerna, inte regeringen.

– Den här semesterpenningsfrågan är ett utmärkt exempel på om tillväxten tillhör alla. Liknande tvående av händerna, som regeringen och speciellt Samlingspartiet nu praktiserar, har inte setts sedan Pontius Pilatus, sade Lindtman i riksdagen.

Den tidigare fackbossen Rinne konstaterade att regeringen och Finansministeriet – som enligt honom kontrolleras av Samlingspartiet – krävt att den offentliga sektorn drabbas av större nedskärningar än andra löntagare.

Regeringsblocket påminde om att bara Vänsterförbundet motsatte sig det så kallade konkurrenskraftsavtalet när det gjordes upp. SDP och De gröna stödde avtalet.

– Nog håller vi väl fast vid vad vi lovat? frågade sig Sipilä.

Oppositionen gick hårt åt regeringen också för att barnfamiljer med små eller medelstora inkomster får det allt tyngre och för att inkomstskillnaderna allmänt verkar vara på uppgång.

En utredning från Finansministeriet visar att det aktuella budgetförslaget väntas minska den disponibla inkomsten för den fattigaste tiondelen av hushållen med 37 euro per månad. De allra rikaste kan däremot få upp till 400 euro extra att röra sig med. Sipilä erkände att uträkningarna stämmer, men konstaterade också att hög sysselsättning är den bästa åtgärden mot ökade skillnader och att ökad sysselsättningsgrad inte ingår i beräkningarna.

Sipilä konstaterade också att han varit missnöjd med hur hans vädjan om att också de rikaste ska delta i statens sparande inte haft någon större effekt.

– En av de största besvikelserna under min tid som statsminister har varit att man svarat så svagt på denna inbjudan till talko, säger Sipilä.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson undrade varför det just för de som tjänar mest blev ett frivilligt arrangemang i stället för obligatoriska skatter. De grönas Emma Kari konstaterade att regeringen gjort rika rikare och fattiga fattigare.

– Det är inte rätt att ge skattelättnader på hundratals miljoner samtidigt som det skärs ner för arbetslösa, pensionärer, studerande och barnfamiljer, sade Kari.

De gröna vill dra in företagsstöd som upplevs vara ineffektiva. Sipilä påminde om att en parlamentarisk arbetsgrupp utreder nya stödalternativ fram till årsskiftet.

– Om vi får ut 100–200 miljoner euro till exempelvis (innovationsfinansieringsverket) Tekes så skulle jag vara mycket nöjd, sade Sipilä.

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson frågade tre gånger om hur regeringen tänkt rätta till hållbarhetsgapet på tio miljarder euro. Hon frågade också hur de tre miljarder som regeringen tänkt spara genom social- och hälsovårdsreformen ska uppstå, då digitaliseringssatsningarna som ingår där kostar flera miljarder.

Hon fick inga tydliga svar.