Han påpekar att det globala säkerhetsläget har förändrats avsevärt under de senaste sex åren. Kriget i Ukraina har skärpt förhållandet mellan Ryssland och västländerna och Donald Trump som USA:s president har skapat en ny slags osäkerhet i väst.

– Europeiska unionens roll som en aktör i säkerhetsfrågor utvecklas snabbt och dessutom blir samarbetet mellan Tyskland och Frankrike tätare. Nu borde vi ta ställning till det, sade Haavisto till FNB när hans presidentkampanj satte igång i Helsingfors på onsdagen.

Haavisto uppgav att han stöder en aktiv EU-politik och att Finland ska vara med och påverka unionens riktning.

– Och så har vi den här situationen mellan öst och väst. Vad kan Finland göra och hur ska vi behålla någon form av officiell kontakt med Ryssland?

2012 kom Haavisto till presidentvalets andra omgång. Också nu ligger han tvåa i opinionsmätningarna. President Sauli Niinistö har dock en överlägsen majoritet av folket bakom sig. I Helsingin Sanomats senaste mätning hade Niinistö ett stöd på 68 procent.

– Jag tror nog att den sittande presidentens siffror kommer att sjunka ned från skyarna till samma nivå som för oss vanliga dödliga.

I sitt första kampanjtal lyfte Haavisto fram år 1973 då Urho Kekkonen valdes till president med hjälp av undantagslagar utan något val. Enligt Haavisto känner mången skam när de tänker på saken.

– År 1973 påminner oss om hur viktiga val och diskussioner som förekommer i samband med dem är.