Nu tar svenska myndigheter hjälp av sina finländska kollegor på Institutet för hälsa och välfärd THL och Livsmedelssäkerhetsverket Evira för att få en opartisk bedömning.

Nivåerna av campylobacter i svensk färsk kyckling är nu nere på "normala" nivåer för säsongen. Men utbrottet av smittan har varit långvarigt och allvarligt, enligt Folkhälsomyndigheten.

De fyra myndigheter (Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt) som på olika sätt har hanterat utbrottet ska nu utreda sitt eget agerande. Men för att få en så opartisk bedömning som möjligt tar de svenska myndigheterna nu hjälp av sina finländska kollegor.

– Utbrottet var stort och långvarigt och det ser vi allvarligt på. Det viktiga nu är att vi kan dra rätt slutsatser och vidta rätt åtgärder för att minska risken för liknande utbrott framöver, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Nyhetsbyrån TT har tidigare visat att myndigheterna agerat olika för att bemöta smittan. Exempelvis att Jordbruksverket censurerat uppgifter från Folkhälsomyndigheten som pekade ut svensk färsk kyckling som smittkällan.