Maarit Feldt-Ranta anser att Nordiska rådets åländska president Britt Lundberg (C) svek Finland när hon röstade emot den finländska delegationens initiativ om att göra finskan och isländskan till officiella arbetsspråk i Nordiska rådet. Feldt-Ranta (SDP) är vice ordförande för Finlands delegation.

Nordiska rådets presidium behandlade initiativet på sitt möte i Island i onsdags. Avsikten med initiativet var att möjliggöra bland annat finländska och isländska riksdagsledamöter kan lämna in initiativ på sina modersmål.

Presidiet röstade emot initiativet med rösterna 6–5. De finländska och isländska delegaterna röstade för initiativet – utom Lundberg.

– Jag är verkligen besviken. Finlands delegation föreslog Lundberg som president för Nordiska rådet och vi kunde aldrig föreställa oss att hon skulle vända sig mot den finska delegationens initiativ. Lundbergs agerande är verkligen beklagligt och främjar inte goda språkrelationer i vare sig Norden eller Finland, säger Feldt-Ranta i ett pressmeddelande.

Hon säger att Finlands riksdag ordnar tolkning till svenska på alla möten med anledning av Lundbergs presidentskap.

– Också mot den bakgrunden känns det märkligt att Lundberg inte ser vikten av att stärka den språkliga servicen för de övriga ledamöterna.

Feldt-Ranta påpekar att Britt Lundberg också är ordförande för Mittengruppen i Nordiska rådet och frågar om de finländska partierna i mittengruppen, Centern, De gröna och SFP, godkänner Lundbergs agerande.

– Åtminstone passar det inte i god nordisk kultur där vi försöker främja samarbete och integration mellan de nordiska länderna, säger Feldt-Ranta.

Henriksson överraskad

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson som var med om att köra fram Britt Lundberg som president för Nordiska rådet säger att hon är mycket överraskad.

– Jag förstår inte den här situationen. Jag trodde att vi i den finska delegationen var överens om att Finland kör den här linjen, säger hon.

Henriksson är inte med på NR-mötet i Reykjavik utan deltar i budgetdebatten i riksdagen och har inte talat med Lundberg om vad som skett.

– Det är ett olyckligt läge som har uppstått. Jag skulle gärna höra orsakerna till varför hon som president valde den här vägen.

Ålänningarna blir inte mer omtyckta av det här?

– Det finns alltid orsak att fundera på vad saker och ting har för konsekvenser. Kanske den analysen inte har förts tillräckligt långt och djupt i det här fallet.