Dessutom har 22 samkönade pars äktenskap välsignats, enligt de uppgifter hon har. Men antalet kan vara större.

– Min gissning är att man kan lägga högst tio till det totala antalet. Jag tror att det förrättas ett 60-tal vigslar och välsignelser nu, säger Pöyri.

Hon tror att antalet vigslar kan stiga till 50–100 om året.

– Men den uppskattningen är en trevare, medger Pöyri.

Uppgifterna om vigslar samlas av en grupp präster som vill att kyrkan ska viga par av samma kön.

Professor emerita Eila Helander är försiktigare i sin uppskattning. Hon tror att antalet samkönade vigslar kommer att landa på drygt 40 om året. Hon grundar sin uppskattning på läget i Sverige.

– I Sverige har kring 20 procent av äktenskapen mellan samkönade par ingått genom kyrklig vigsel, säger Helander.

I Finland har cirka 300 partnerskap registrerats per år. Den könsneutrala äktenskapslagen som trädde i kraft i mars möjliggör äktenskap mellan par av samma kön. Men den evangelisklutherska kyrkan tillåter inte kyrkliga vigslar av samkönade par.

Den evangelisklutherska kyrkan vigde drygt 11 100 par förra året.

Minst 34 präster har vigt samkönade par

Pöyri säger att hon känner till 34 präster som vigt par av samma kön. Hon tror ändå att de i verkligheten är fler, 40–50.

Några präster kan ha vigt fler par än andra. Men det finns också präster som är beredda att viga samkönade par, men ännu inte blivit ombedda att göra det.

– Jag vet att det finns ungefär hundra präster som är beredda att viga, säger Pöyri.

Dessutom finns det en stor mängd präster som är beredda att viga samkönade par om kyrkan godkänner det officiellt.

Bara få fall behandlas i domkapitlen

Vigslar av samkönade par blev föremål för diskussion när Helsingfors domkapitel gav prästen Kai Sadinmaa en allvarlig tillrättavisning. Fem andra fall kommer att behandlas av olika domkapitel.

– Domkapitlet i Helsingfors stift känner till två andra vigslar av samkönade par, säger domkapitlets t.f. notarie Anniina Himberg.

I Lappo stift är två fall på väg till behandling och i Uleåborgs stift ett. Domkapitlen i stiften ska behandla ärendena i oktober. I Esbo stift har en präst meddelat att hen välsignat ett kvinnligt pars äktenskap.

Domkapitlen i Borgå, Åbo, Tammerfors, S:t Michels och Kuopio stift uppger för FNB att de inte har några fall att behandla.

Pöyri säger att det låga antalet som behandlas i domkapitlen beror på att det inte gjorts fler klagomål.

– Domkapitlet behandlar alltid en fråga om det lämnats in ett officiellt klagomål, oberoende vad det gäller, säger Pöyri.

Hon säger att någon också kan berätta om en vigsel för domkapitlet utan att lämna in ett klagomål. Prästerna kan också själva meddela domkapitlet att de vigt par av samma kön.