Olyckan visar på de svårigheter som biståndsorganisationerna har när de försöker få fram hjälp till de 420 000 rohingyer som har flytt undan våldet i Burma.

Enligt de bangladeshiska myndigheterna var lastbilen på väg med mat till en del av de flera tusen flyktingar som fastnat i ingenmansland vid gränsen mellan de två länderna.

Föraren förlorade kontrollen över lastbilen på en smal väg som skadats av regnet och körde i diket nära gränsposteringen Chhakdala, 50 kilometer från Cox's Bazar.

– Nio personer dog, sex av dem på platsen och tre på sjukhus, säger biträdande polischefen i gränsdistriktet Bandarban, Yasir Arafat till AFP.

Ytterligare ett tiotal personer skadades.

– Offren var arbetare som satt uppe på 10 ton mathjälp, säger Anwarul Azim, befälhavare vid Bangladesh gränskontroll, till AFP.

Lastbilen var lastad med ris, salt, socker och andra förnödenheter till rohingyaflyktingar.

– Den hade tre veckors mat till ett 500-tal familjer som flytt våldet i Burma och är strandsatta vid gränsen, säger Internationella rödakorskommitténs (ICRC) taleskvinna Rayhan Sultana Toma.

Arbetarna var bärare som skulle bära maten på huvudet eftersom vägen upphör två kilometer från gränsen.

– Det är ett mycket avlägset område. Det är mycket utmanande att bära maten och andra förnödenheter till de tusentals människor som sitter fast på den här sidan om gränsen, säger Toma till AFP.

Biståndsorganisationerna har inlett en enorm hjälpoperation i gränsdistrikten Cox's Bazar och Bandarban, men de har överraskats av det enorma antalet flyktingar.

I Burma sköt polisen i onsdags varningsskott för att skingra en mobb som kastade bensinbomber på dem i den konfliktdrabbade delstaten Rakhine, därifrån rohingyerna flyr. Mobben försökte blockera ICRC:s båt med hjälpartiklar.

Båten var lastad med 50 ton hjälp i form av kläder, vattenhinkar och myggnät och skulle färdas uppåt floden till Maungdaw.

Ett 300-tal människor i Rakhines huvudstad Sittwe, där majoriteten är buddhister, anföll båten och tvingade Röda korset att lasta av hjälpen.

Polisen anlände när folkmassan växte. Buddhistiska munkar försökte förgäves lugna ner folksamlingen, men folk började kasta sten och molotovcocktails på kravallpolisen, rapporterar dagstidningsutgivaren Global New Light of Myanmar.

Åtta personer greps och flera poliser skadades innan ordningen återställdes sent i går kväll.

Redan innan den senaste flyktingkrisen var tiotusentals rohingyer, liksom en del etniska rakhiner, som tvingats fly undan tidigare våld, beroende av utländska och lokala hjälpgrupper. Enligt en tjänsteman anföll mobben Röda korsets båt för att de trodde att hjälpen bara var till rohingyer, rapporterar BBC.