Det här sedan spanska myndigheter slagit ned på folkomröstningen som enligt Spanien är olaglig.

– Det är uppenbart att spelets regler har förändrats, säger Kataloniens vice president Oriol Junqueras till katalanska TV3, dagen efter att polisen gripit 14 katalanska tjänstemän som misstänks ha förberett folkomröstningen som skulle ha ägt rum den 1 oktober.

– Omständigheterna i dag är nya eftersom en betydande del av vårt team, halva det ekonomiska teamet, har gripits, sade Junqueras.

Bland de gripna fanns Junqueras högra hand, ekonomitalesmannen Josep Maria Jové och fyra andra ledande medlemmar av den katalanska ekonomiska administrationen.

Den spanska polisen meddelade också på onsdagen att den beslagtagit nästan 10 miljoner valsedlar som skulle ha använts i folkomröstningen.

Tusentals protesterade

Den överraskande polisoperationen fick tusentals demonstranter att gå ut på gatorna i Barcelona och protestera.

Protesten pågick långt in på natten och på torsdagen samlades tusentals anhängare av självständighet på nytt framför högsta domstolen i Barcelona. Separatistorganisationer meddelade att de kommer att demonstrera tills de gripna tjänstemännen släpps.

Enkäter visar att fastän katalanerna är delade i fråga om självständigheten vill majoriteten att det hålls en folkomröstning för att lösa frågan.

Spanien är emot det och hänvisar till konstitutionen som säger att den spanska nationens enhet är "obrytbar" och att endast regeringen i Madrid har makt att utlysa en folkomröstning.

Spaniens författningsdomstol har också olagligförklarat en folkomröstning om självständighet.

Men katalanska separatister säger att det är deras demokratiska rättighet att avgöra sin egen framtid.

Skottlands försteminister oroad

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon uttryckte på torsdagen oro över den spanska regeringens klappjakt i Katalonien. Sturgeon säger att rätten till självbestämmande bör respekteras överallt.

Sturgeon säger att det "förstås är helt legitimt av Spanien att motsätta sig självständighet för Katalonien", men hon oroar sig över att "en stat försöker förvägra ett folk rätten att demokratiskt uttrycka sin vilja".

Sturgeon leder Skotska nationalistpartiet som förespråkar skotsk självständighet.

Sturgeon efterlyser en dialog mellan Kataloniens regionala regering och den spanska regeringen för att lösa situationen.

SNP fick till stånd en folkomröstning om skotsk självständighet från Storbritannien 2014, men 55 procent av väljarna röstade nej. Efter att Storbritannien röstade för brexit i fjol tog Sturgeon upp möjligheten att ordna en ny folkomröstning för Skottland, men hon har senare övergivit tanken.