En rysk reporter frågade om vilka de realistiska möjligheterna att genomföra gasledningsprojektet Nordstream 2 är med tanke på det motstånd sopm projektet stött på i många EU-länder.

Sipilä sade att Finlands åsikt har varit och fortfarande är att projektet bör behandlas som en ekonomisk och miljömässig fråga. Vad man sedan beslutar i EU är inte Finlands sak.

Medvedev gladde sig åt Finlands konstruktiva attityd till projektet.

– I Finland förhåller man sig till det som ett normalt kommersiellt projekt, konstaterade han.

Medvedev sade att EU-kommissionens förhållningssätt säkert inte är lika konstruktivt som Finlands, och han gav också USA:s inställning en känga. Enligt Medvedev skulle USA vilja begrava hela projektet för att få rum för egna energiprojekt.

Ville prata ekonomi

Allt som allt betonade Sipilä och Medvedev ekonomiska frågor i sina öppningsanföranden på presskonferensen. Medvedev räknade upp flera stora projekt, som kärnkraftverket i Hanhikivi, Nordstream 2 och Fortums investeringar.

Sipilä sade att finländska företag har investeringar i Ryssland för cirka tolv miljarder euro och att nya projekt är i startgroparna.

Medvedev höll sig till ekonomi i sitt eget anförande, medan Sipilä även nämnde relationerna mellan EU och Ryssland samt Nordkorea.

– Vi konstaterade också att Ukrainakonflikten präglar relationen mellan EU och Ryssland, och att relationen är beroende av att den här konflikten blir löst, sade Sipilä.

Medvedev gratulerade Finlands folk

Mötet var det tredje mellan Sipilä och Medvedev, något som de båda nämnde i samband med mötet. Sipiläs besök skedde i tecknen av Finlands 100-årsjubileum. I S:t Petersburg öppnades ett stort finsk-ryskt kulturforum, och Sipilä och Medvedev talade på invigningen.

Också ett stort plakat i det rum där presskonferensen hölls påminde om Finland 100-temat.

– Jag gratulerar Sipilä och hela Finlands folk, sade Medvedev nästan genast när presskonferensen började.