Det uppger kommunikationsavdelningen på Helsingforsregionens Trafik HRT.

Enligt HRT:s informatör Tapio Tolmunen har åtminstone en del av dem som drabbats av Nobinas strejk stannat hemma.

– Enligt de uppgifter som vi har har trafiken löpt rätt så bra. Vi har inte blivit underrättade om att resenärerna skulle ha lidit av någon större nöd eller panik, säger Tolmunen.

Bussbolaget Nobina ansvarar för närmare hundra busslinjer, vilket utgör ungefär 40 procent av HRT:s busstrafik. Strejken påverkade cirka 10 000 av alla de 21 000 avgångar som dagligen körs i HRT:s verksamhetsområde.

HRT uppskattade att ungefär en fjärdedels miljon personer drabbades av strejken. Trots detta ordnade HRT inga ersättande bussar.

– Visst är Nobina ett betydande bussbolag eftersom det har en så stor marknadsandel av HRT:s busstrafik men å andra sidan handlar det endast om ett bussbolag. För övrigt har trafiken fungerat normalt.

Strejken inleddes klockan tre på torsdagsmorgonen och pågår i ett dygn.

På torsdagen fortsatte också västmetrons testkörningar vilket orsakade ytterligare störningar i huvudstadens kollektivtrafik. Enligt metrons kontrollrum upptäcktes flera små fel under testkörningarna som påverkade den normala metrotrafiken.

Vd Ville Lehmuskoski på Helsingfors stads trafikverk uppgav att stämningen var betydligt bättre på torsdagen än förra veckan. Då måste testerna avbrytas eftersom metrons elsystem överbelastades.