Besked väntas om bland annat övergångsperioder och den ekonomiska uppgörelsen mellan London och Bryssel.

Enligt brittiska BBC är May ute efter en två år lång övergångsperiod efter utträdet ur EU i mars 2019, för att undvika "ett stup" för brittiska företag. Dessutom förutses ett "öppet och generöst" erbjudande om hur mycket Storbritannien är villigt att betala EU i "utträdesavgift".

Tidningen Financial Times har i veckan hävdat att May kommer att erbjuda 20 miljarder pund, uppemot 23 miljarder euro, i ersättning för bland annat de åtaganden som Storbritannien varit med och gjort som EU-medlem.

"Vore överraskande"Uppgifterna har dock förnekats från den brittiska regeringen och få experter väntar sig en offentlig summa från May. Det vore överraskande om Theresa May själv nämner en siffra. Det är inte hennes stil och alla siffror kommer att bli föremål för långa förhandlingar, konstaterar BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg.

Talet i Florens tros dock innehålla erbjudande om att inga andra EU-länder ska behöva drabbas av förändringar i EU:s gällande budget som en följd av det brittiska utträdet. Vad gäller framtida förhållande mellan EU och Storbritannien väntas May utesluta att det skulle räcka med den typ av handelsavtal som EU nyligen slutit med Kanada.

Runda nummer fyra

Talet hålls omedelbart inför den fjärde förhandlingsrundan mellan EU och Storbritannien som inleds i Bryssel på måndag. Från EU-håll har funnits en tydlig frustration över vad man ansett vara alltför otydliga besked från britternas sida.

På förhand fanns förhoppningar om att EU:s stats- och regeringschefer vid sitt nästa ordinarie toppmöte (den 19 20 oktober) skulle kunna ge klartecken för att även inleda förhandlingar om vilken sorts relation som ska gälla efter 2019.

Men så länge som själva skilsmässodiskussionerna går trögt ser det svårt ut. I den här takten är vi långt ifrån att kunna konstatera tillräckliga framsteg, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier efter den tredje förhandlingsrundan i slutet av augusti.

Förhandlingarna om brexit

  • De officiella förhandlingarna om Storbritanniens utträde inleddes den 19 juni i Bryssel.
  • Bland annat beslutades då om att skapa tre inledande arbetsgrupper: om vilka framtida rättigheter som ska gälla för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, om den ekonomiska uppgörelsen och om "övriga separationsfrågor".
  • Parallellt hålls också en "dialog" om gränsfrågorna mellan Irland och Nordirland.
  • Därefter har två formella förhandlingsrundor hållits i mitten av juli och i slutet av augusti. Ytterligare två rundor är inplanerade till vecka 39 (inleds den 25 september) och vecka 41 (inleds den 9 oktober).