Orkanen Harvey har nyligen ödelagt stora delar av Houston, efter att ha formats den 17:e Augusti och slutligen nått till USA:s sydkust omkring den 26:e. Det är den största orkanen sedan 2005 och många platser blev helt översvämmade. Det var till och med så illa att det var Houstons tur att säga ”We have a problem”, då NASA:s Johnson Space Center stängdes ner i 10 dagar, bortsett från flygkontrollen för den Internationella rymdstationen.

Det norra vattenreningsverket blev även det översvämmat och det södra verket drevs med 5% kapacitet. Forbes rapporterar att en halv miljon bilar uppskattas ha varit under vatten och omkring 40,000 hem – bara i Houston. Frågan är; vad kostar det egentligen att bygga upp allt i samma riskzon igen?

Texas guvernör uppskattade först kostnaderna till omkring $150 miljarder, men enligt USA:s finansminister Steven Mnuchin kan kostnaderna för att återuppbygga efter katastrofen uppnå den ofantliga summan av $180 miljarder (cirka 1,431 biljoner kronor).

Kostnader i jämförelse med andra stora orkaner

Den överlägset dyraste orkanen hittills var den så kallade Hurricane Katrina, som ödelade New Orleans och andra delar av Louisiana 2005. De totala federala kostnaderna överskred $110 miljarder (cirka 874 miljarder kronor), enligt FEMA och CBO.

Bara sju år senare slog dock ”Superstorm Sandy” till. Sandy var en orkan som träffade så väl New York som New Jersey och orsakade skador för över $71 miljarder (cirka 564 miljarder kronor), men Haiti blev i princip helt förstört – och kostnaderna uppskattas vara över $750 miljarder (cirka 5.969 biljoner).

Var kommer pengarna ifrån?

Federal Emergency Management Agency (FEMA) är en del av USA:s inrikessäkerhetsdepartement, som bland annat ansvarar för infrastruktur under krig och katastrofer. De är även den grupp som, via kongressen, ber om pengar ur budgeten. De har redan efterfrågat nära på $8 miljarder.

En liten del av pengarna som FEMA fått av regeringen går till SBA:s så kallade katastroflåneprogram. SBA är USA:s Small Business Association, en myndighet som erbjuder stöd till småföretagare. Orkanen Harvey har lett till att SBA har skapat ett särskilt program för lån till offer av Harvey, som inte enbart täcker småföretagare.

De lånar ut pengar till alla företagare, bönder, hemägare och alla vars privata egendom har skadats. Lånen har väldigt låg ränta och långa återbetalningstider, men så väl mängden som villkoren beror på låntagarens ekonomiska situation.

Vad gör man om man får avslag eller om pengarna inte räcker till? Enligt David från Lånemegleren / Lånemäklaren är det bästa alternativet ett så kallad privatlån, som kan erhållas utan säkerhet och kan användas för konsumtion.

Majoriteten av resten av pengarna kommer från donationer från privatpersoner, företag och organisationer. Privata företag har redan donerat över $157 miljoner och många kändisar har antingen donerat, samlat in pengar eller båda två. NFL-stjärnan J.J. Watt startade exempelvis en välgörenhetsfond som snabbt lyckades dra in $15.4 miljoner – en bit över målet på $200,000.

Hur mycket kan man få av FEMA och händer det verkligen att någon blir nekad undsättning? Javisst, kyrkorna får avslag. Privatpersoner kan dock få ett förskott på upp till $5000 för att täcka livsmedel och dylikt, samt upp till $20,000 för att täcka skador.

Frågan var: Vad kostar en orkan? Svaret är: En väldans massa pengar – pengar som inte finns.