Åtal väcks även mot förre vice-vd:n och chefen för affärsområdet "Eurasien", Tero Kivisaari, samt en annan tidigare hög chef.

De misstänks alla för grovt mutbrott, bestickning.

Åklagarmyndigheten håller en pressträff i dag klockan 14 finsk tid.

Samtidigt väcks talan om förverkande av ekonomiskt utbyte av brott mot bolaget, skriver Åklagarmyndigheten. Enligt uppgift till TT krävs Telia på 2,6 miljarder kronor, cirka 270 miljoner euro, alltså en del av den vinst bolaget gjort i Uzbekistan. De pengarna kan tas från den summa som amerikanska myndigheter enats med bolaget om att det ska betala, så några ytterligare böter eller förverkanden rör det sig inte om, enligt uppgift till TT.

I går tillkännagavs att Telia gått med på att betala 800 miljoner euro till myndigheter i USA och Nederländerna på grund av mutorna. Telia betalade motsvarande 270 miljoner euro i mutor i Uzbekistan, slog USA:s finansinspektion fast. De gick till dåvarande diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova 2007–2010 för att kunna verka på den uzbekiska marknaden.

En rapport som Telia lät beställa visade att oetiska eller olagliga affärer även hade gjorts i fler länder i regionen. Efter skandalerna beslutade man sig för att lämna hela området, men det har hittills gått trögt.