– Jag vet att framför allt företagen skulle välkomna den sortens säkerhet, säger hon – och framhåller samtidigt att övergångsperioden behöver vara strikt begränsad till maximalt två år.

Hon lovar också – som väntat – att Storbritannien under övergångstiden kommer att uppfylla sina budgetåtaganden till EU.

Vad gäller framtida relation till EU förklarar May – som väntat – att hon varken tror på ett EES-avtal för Storbritannien, i stil med det som exempelvis Norge har, eller ett frihandelsavtal, i stil med det som nyligen undertecknats med Kanada.

– Vi kan göra något mycket bättre än så! Låt oss vara kreativa, uppmanar May i sitt tal.

Samtidigt manar hon till skapandet av ett nytt sorts "partnerskap" vad gäller säkerhet och diplomati.

– Det är vår avsikt att jobba så nära EU vi kan för att skydda våra folk. Storbritannien är fullständigt inställt på att fortsatt skydda EU:s säkerhet, säger May.

May konstaterar att migrationskrisen och terrorhoten är exempel på frågor som behöver ett fortsatt internationellt samarbete.

– Vi lämnar kanske EU – men vi lämnar inte Europa, betonar May.

Vill att EU-medborgare stannar

May vänder sig också direkt till de många EU-medborgare som bor i Storbritannien.

– Vi vill att ni stannar! Vi håller er högt! De garantier jag ger er kring era rättigheter är verkliga, säger May och lovar bland annat att brittiska domstolar ska kunna "ta hänsyn" till utslag i EU-domstolen.

Premiärministern förklarar det kommande brittiska utträdet med att väljarna vill att besluten ska fattas närmare, av personer som är direkt valda av dem.

– Det här betyder inte att vi vänder ryggen åt Europa eller vill att EU ska misslyckas, säger May i Florens, och trycker på vikten av att utträdesförhandlingarna blir framgångsrika.

– Även om förhandlingarna ibland varit tuffa så har vi gjort konkreta framsteg i flera frågor, hävdar hon.

– Vi har ett gemensamt ansvar för att se till att det här fungerar. Världen har sina ögon riktade mot oss, säger May i Florens.

Men enligt henne är inget avtal fortfarande bättre än ett dåligt avtal, rapporterar BBC.

Uttalad optimist

May avslutar med uttalad optimism.

– Jag är klar över att Storbritanniens framtid är ljus. Storbritanniens ekonomi kommer alltid att vara stark, säger premiärministern.

– Jo, förhandlingarna kommer att bli svåra. Men om vi tar oss an dem på rätt sätt så kan vi hitta sätt att göra dem framgångsrika för alla våra folk. Den ton jag vill ange är en ton av partnerskap, vänskap och förtroende, säger May.

– Det här är den framtid vi står inför. Låt oss greppa den tillsammans! avslutar May sitt tal i Florens.