Nordkoreas diktator, "uppenbarligen en galning som inte har något emot att svälta och döda sitt eget folk, kommer att prövas som aldrig förr!" skriver USA:s president Trump på Twitter.

Utspelet kommer efter ett längre, ovanligt personligt formulerat, tal från Kim Jong-Un, som i skriftlig form spridits över världen. "Jag kommer säkert och definitivt att tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld", säger Nordkoreas diktator enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Det är i sin tur ett svar på Trumps tal i FN-skrapan i New York i veckan, där han hotade med att "totalt förstöra" Nordkorea.

"Vi kommer att överväga den högsta nivån av hårda motåtgärder i historien", kontrar Kim.

"Vad Trump än kan ha väntat sig så kommer han att få resultat utöver sina förväntningar".

Han säger också att Trumps tal var den "grymmaste krigsförklaringen i historien", och att det visar att Nordkoreas kärnvapenprogram har varit rätt väg att gå.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho säger att landet kan komma att överväga att testa en vätebomb i Stilla havet, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Stärkta sanktioner

Efter talet i FN utfärdade den amerikanske presidenten också i torsdags en presidentorder som kraftigt förstärker sanktionerna mot Nordkorea. Bland annat ska USA kunna straffa banker som genomför transaktioner med kopplingar till diktaturen.

– Utländska finansiella institutioner uppmärksammas nu på att de i framtiden kan välja mellan att göra affärer med USA eller med Nordkorea, men inte båda, säger USA:s finansminister Steven Mnuchin om sanktionerna.

Detta fick även Kina att invända. Åtgärden är "inte i enlighet med fakta", säger utrikesministerietalesmannen Lu Kang enligt nyhetsbyråer i Peking, dock utan att förklara hur Kina tänker hantera situationen.

"Skällande hund"

Bland andra hårda ord mellan Nordkorea och USA i veckan märks Trumps hånfulla benämning av Kim som "raketmannen". Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho reagerade på detta genom att kalla Trump för en "skällande hund", något som också hans chef tog upp i sitt tal.

"En rädd hund skäller högre", kommenterar Kim Trumps hot.

Nordkorea har trots omvärldens fördömanden mot upprustningen återkommande skjutit upp robotar och genomförde för en tid sedan ett sjätte kärnvapentest.

Nordkorea

  • Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. FN:s säkerhetsråd antog nyligen nya resolutioner, som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av råolja begränsas.
  • På senare tid har läget vid den koreanska halvön trappats upp efter ett hotfullt ordkrig mellan Washington och Pyongyang liksom både robotuppskjutningar från Nordkorea och ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.
  • Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.