Opinionsundersökningar pekar på att det blir ett ja till självständighet från Irak. För många blir det en länge efterlängtad frihetsdröm som går i uppfyllelse. Men det kommer inte att innebära en omedelbar frigörelse.

Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet i Sverige, tror inte att Kurdistan kommer att göra verklighet av en frigörelse ens på längre sikt.

– Så länge Kurdistan är kvar i Irak så håller man nere de interna konflikterna. Jag tror inte att de kommer att utropa självständighet utan använda omröstningen för att pressa Bagdad på så många förmåner som möjligt, genom att visa att här finns en politisk kraft att räkna med och att Bagdad måste respektera det.


Ekonomin urholkades

För inte så länge sedan blomstrade ekonomin i irakiska Kurdistan och framtiden såg ljus ut, inte minst tack vare betydande oljeintäkter. Det var innan jihadiströrelsen IS gjorde sitt intåg.

Kampen mot terrorgruppen och kostnaderna för mottagandet av hundratusentals flyktingar förändrade allt och urholkade ekonomin. När oljepriset dessutom störtdök 2014 lades ytterligare sten på börda.

– Kurdistan är inte i sig självt en livskraftig stat av flera skäl. Det finns en väldig konflikt mellan kurder och mellan de kurdiska partierna. Dessutom finns en konflikt mellan de väpnade organisationerna, säger Per Jönsson.


Ryssland stöder

Ryssland är den enda stormakt som har ställt sig positiv till folkomröstningen. Med Israel har dessutom presidenten för irakiska Kurdistan Massud Barzani och hans parti KDP goda förbindelser sedan länge, poängterar Jönsson.

– Ryssland och Israel är inga dåliga bundsförvanter om man är ett litet land utan kustremsor och floder och med ensidiga, begränsade resurser, säger Per Jönsson.

Irakiska Kurdistan

  • Sedan 1992 har kurderna full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de kallar irakiska Kurdistan. Det rör sig om de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som omfattar omkring 50 000 kvadratkilometer och där det bor över fem miljoner människor (och därtill ett stort antal flyktingar).
  • Det självstyrande områdets huvudort är Arbil (Erbil), som på kurdiska kallas Hewlêr. Det bor också kurder i angränsande Tamim (Kirkuk), Niniva (ofta stavat Nineveh, med storstaden Mosul som huvudstad) och Diyala längre söderut samt i Bagdad.
  • Dagens gränser är dock omstridda och många har flytt eller fördrivits under upprepade krig och uppror. 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, däribland oljestaden Kirkuk.
  • Källa: Svenska Landguiden