Fram till början av augusti hade Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse (Hoas) tagit emot cirka 10 600 bostadsansökningar, vilket är alla tiders rekord för stiftelsen.

Vid Hoas tror man att studentbostädernas popularitet delvis beror på att marknadshyrorna har stigit och på förändringarna i bostadsstödet. Från och med början av augusti är det allmänt bostadsbidrag som gäller för studerande, vilket innebär att stödet för boende höjdes för ungefär hälften av studenterna.

– Förändringen kommer högst sannolikt att höja hyrorna för små bostäder framför allt i universitetsstäder, vilket ökar efterfrågan på förmånliga boendealternativ, säger Hoas vd Matti Tarhio i ett pressmeddelande.

Hoas hyror höjs inte

Enligt Tarhio påverkar det här inte Hoas hyresnivå.

– Vår uppgift är att erbjuda förmånligt studentboende. Ökad efterfrågan eller ändringar i stöden påverkar inte hyrorna för Hoas-lägenheter.

Just nu byggs det mer studentbostäder än någonsin i huvudstadsregionen. Hoas uppger att stiftelsen framför allt försöker svara på den stora efterfrågan på ettor. Kring 40 procent av de ansökningar som Hoas får gäller enrumslägenheter.

– Ettor är den överlägset populäraste bostadstypen som man söker hos oss, och därför är det ett av våra viktigaste mål att bygga ettor. I de byggprojekt som inleds i år är över hälften av bostäderna ettor, säger Tarhio.

Enligt Hoas är hyrorna för stiftelsen studentbostäder cirka 37 procent billigare än för hyreslägenheter på den fria marknaden. För enrumsbostäder är skillnaden 40 procent.