ABB köper GE:s globala verksamhet för elektrifiering. Med affären följer 13 500 anställda och en omsättning på 2,7 miljarder dollar. ABB betalar 2,6 miljarder dollar för GE Industrial Solutions. GE Industrial Solutions kommer att integreras i ABB:s division Electrification Products. GE Industrial Solutions är en global aktör med kundrelationer i över 100 länder, men USA är den enskilt största marknaden. Genom förvärvet stärker ABB sitt fotfäste i USA och Nordamerika.

– Med GE Industrial Solutions stärker vi vår position som nummer två inom elektrifiering globalt och utökar vår tillgång till den attraktiva nordamerikanska marknaden. I kombination med den långsiktiga strategiska leverantörsrelationen med GE skapar denna transaktion ett betydande värde för våra aktieägare, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer i ett pressmeddelande.

Han konstaterar GE Industrial Solutions ska bli en del av den globala ABB-familjen.

– Denna kombination för samman två globala verksamheter med ett brett komplement av elektriska skydds- och distributionstillgångar. ABB värdesätter våra anställda, vår domänexpertis och vår förmåga att verka i segment där vi har en djup expertis. GE kommer också att dra nytta av en utökad strategisk leverantörsrelation med ABB då de båda företagen jobbar tillsammans, betonar John Flannery, vd för GE.

Tarak Mehta, som är global chef för ABB:s division Electrification Products, säger att förvärvet stärker ABB:s position när kunder ska välja leverantör av elektrifieringslösningar.

– Vi ser fram emot att arbeta med GE Industrial Solutions på denna mycket attraktiva kärnmarknad för vår division. Vi har en tydlig integrationsplan för att realisera synergierna för denna kombination.

ABB:s division Electrification Products, som erbjuder en omfattande portfölj av låg- och mellanspänningsprodukter för att säkerställa flödet av el från transformatorstationer till vägguttaget, levererar mer än 1,5 miljoner produkter till kunder runt om i världen varje dag. Det sker via ABB:s globala nätverk av distributionspartners och slutkunder.

Förvärvet kommer att bidra positivt till vinsten per aktie under det första året. Transaktionen förväntas slutföras under första halvåret 2018.