Den årliga Hem och skola-dagen når cirka 60 000 föräldrar varje år, uppger Föräldraförbundet och Förbundet Hem och Skola i ett gemensamt pressmeddelande.

Över en tredjedel av grundskolorna i landet har anmält sig att delta i årets upplaga, som också ordnas på daghem och i gymnasier. Bland de skolor som uppmärksammar Hem och skola-dagen finns flera skolor från Jakobstad, Karleby, Kronoby, Larsmo, Pedersöre och Nykarleby.

På programmet står morgonkaffe eller gröt till föräldrarna, gemensamma utflykter i naturen och olika temaevenemang, till exempel om välmående, trafiksäkerhet eller återvinning. I år syns också Finlands 100-årsjubileum på programmet.

I anslutning till de gemensamma aktiviteterna lär skolgemenskapens medlemmar känna varandra och kan prata om familjernas och skolornas vardag i en naturlig omgivning.

Hem och skola-dagen genomförs i samarbete mellan Utbildningsstyrelsen, lärarfacket OAJ, Finlands rektorer, Finlands Svenska Lärarförbund, Kommunförbundet, Specialister för undervisnings- och bildningsväsendet OPSIA, Bildningsarbetsgivarna, Förbundet Hem och Skola och Finlands Föräldraförbund. Social- och hälsovårdsministeriet stödjer dagen med medel från Veikkaus avkastning.