Sampo sade till journalister efter Europaministermötet i Bryssel att visionerna för hur unionen ska utvecklas nu kommer att ligga närmare den finländska regeringens målsättningar.

– Personligen anser jag att det är realistiskt. Valresultatet kan mycket väl även föra debatten närmare Finlands regeringsprogram och dess anda, sade Terho.

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater gjorde ett dåligt val men förblev det största partiet med klar marginal. Samtidigt blev det EU-kritiska nationalisthögerpartiet AfD förbundsdagens tredjestörsta parti.

– Så länge som problemen i asylsystemet inte rättas till kommer det i land som land att stiga fram partier som gör det här (migrationen) till sitt huvudtema, sade Terho.

Inga beslut om Polen

Europaministrarna behandlade på måndagen Polen och oron över att landets domstolsväsende ska utsättas för politisk styrning. Terho sade att Finland stöder kommissionens strävan att föra en dialog med den polska regeringen.

EU-kritiken har under de senaste åren varit tung mot den polska regeringens agerande på framför allt domstolssidan. EU-kommissionens första viceordförande Frans Timmermans nöjde sig ändå med att "bara" informera EU-länderna om läget när frågan togs upp på mötet i Bryssel. Först vill man nämligen granska de purfärska kompromissförslag som lagts fram av Polens president Andrzej Duda.

– Det viktigaste för mig är att alla runt bordet i dag sade att rättsstatens principer inte är något man väljer. Det är en skyldighet. Det är själva grunden i det europeiska samarbetet. Det berör oss alla, sade Frans Timmermans på en presskonferens efter mötet.

Han hoppas fortfarande kunna prata sig fram till en lösning.

– Jag uppmuntras av att den polska regeringen sagt att de vill ha en dialog med EU-kommissionen. Det är goda nyheter för mig, sade Timmermans. (FNB–TT)

De styrande i Polen

  • Polen leds av högerkonservativa Lag och rättvisa som år 2015 vann både president- och parlamentsvalet.
  • President blev då förre EU-parlamentarikern Andrzej Duda (född 1972). Premiärminister blev biträdande partiledaren Beata Szydlo (född 1963).
  • Partiets starke man – och ledarfigur i praktiken – är dock partiledaren Jaroslaw Kaczynski (född 1949). Kaczynski var premiärminister 2006–07, men meddelade inför valet 2015 att han inte på nytt tänkte sätta sig på någon officiell regeringspost.
  • Kaczynskis tvillingbror Lech var Polens president från 2005, men omkom i en flygolycka i ryska Smolensk våren 2010. (FNB–TT)