Kalle Rovanperä har dragit uppmärksamhet till sig sedan han för första gången syntes på Youtube, i en video där han i mycket ung ålder rattar en rallybil av klass F, en Toyota Starlet. Efter en viss skepsis i början börjar även de mest kritiska bedömarna nu vara överens om att han är ett superlöfte.

Då nu 16-årige Kalle Rovanperä talar om sin potential låter han lite försiktig, men ordvalet är inte speciellt återhållsamt.

– Jag har en bra känsla för olika typer av bilar – eller så säger de i alla fall. Jag kan köra för fullt i olika, varierande förhållanden. Den mentala biten är också i skick och i slutändan är det den biten som avgör, säger Rovanperä.

Hans känsla för motordrivna fordon kräver inga invecklade förklaringar. Han körde terränghjuling redan som tvååring och personbil som sexåring.

– Jag har ännu inte suttit i något fordon där jag känt mig osäker. Det beror nog på att jag alltid haft med motordrivna fordon att göra, säger Rovanperä.

Managerberöm

Rutinerade managern Timo Jouhki har konstaterat att Rovanperä är alla tiders största rallytalang. I slutet av oktober ska han för första gången tävlingsköra en WRC2-bil i Wales och det mesta tyder på en ordinarie plats i VM-serien inom en inte alltför avlägsen framtid.

Rutin och vana att köra på de vägar som alltid ingår i VM-serien har i allmänhet värderats högt i rallyvärlden, men trots tydliga brister har flera toppteam redan visat intresse för Rovanperä.

– Världsmästerskapet är min högsta dröm. Av de enskilda VM-deltävlingarna gillar jag det finländska VM-rallyt mest, säger Rovanperä.

Trots den tidiga uppmärksamheten och god tillgång till motoriserade fordon via VM-meriterade pappan Harri har Kalle Rovanperäs väg mot en rallykarriär inte varit spikrak. I sina tidigare tonår tappade han intresset helt. Harri uppger sig ha reagerat sparsamt.

– Jag varken tvingade eller styrde honom åt något håll alls. Det måste vara pojken själv som tar initiativet, säger Harri Rovanperä.

Approachen verkar ha varit den rätta, för efter ett ganska kort uppehåll bad Kalle om att få köra igen.

– Ganska kort efter den förfrågan började det bli klart att han får tillstånd att tävla i Lettland.

Pappa håller igen

Harri Rovanperä tonar gärna ner sin egen roll i sonens framgångar.

– En gång gav jag instruktioner om körning i en kurva och just det stället gick dåligt för Kalle. Han sade direkt att nu ska du koncentrera dig på servicejobbet. Och så har det blivit, säger Rovanperä.

Som liten grabb följde Kalle ändå sin pappa noggrant. Han lärde sig bland annat att bromsa med vänsterfoten efter att ha sett sin pappa göra det.

– Jag märkte att han plötsligt bara bromsar med vänstern, säger Harri.