Har du något att säga?

Skriv en insändare.

Skriv insändare
Svenska Yle har också ställt in en planerad reprissändning av tv-­intervjun. I de finlandssvenska socialdemokraternas led spekuleras det nu huruvida Svenska Yles ledning har utsatts för politisk påtryckning. –Högst sannolikt har programmet raderats efter att någon politisk konkurrent har tagit kontakt, säger Mikael Hiltunen, verksamhetsledare för Finlands svenska socialdemokrater. Intervjun med Thomas Wallgren gjordes redan i höstas i program­serien Bakom bilden. Personerna som porträtteras i programserien – däribland Kristin Olsoni, Sue Lemström och Alma Pöysti – reflekterar över personligt viktiga val, vändpunkter, drivkrafter och visioner. Avsnittet med Wallgren sändes i televisionen på onsdag i förra veckan. Redaktören Marianne Zilliacus var medveten om att Wallgren efter att intervjun gjordes hade accepterat en Europavalskandidatur och beslöt därför att klippa bort dagspolitiken ur intervjun. Likväl kom intervjun att bli ett led i valet. Bland annat satte FSD:s Mikael Hiltunen ut en länk på Thomas Wallgrens egen kampanjsida och betalade in 30 euro för att länken skulle få extra synlighet. Enligt Thomas Wallgren var det just spridningen på de sociala medierna som blev för mycket för Svenska Yles ledning och som bidrog till att intervjun drogs in. – Vanligtvis är stor uppmärksamhet för ett program en bra sak. Men nu plötsligt var stor uppmärksamhet ett problem för Yle, säger Wallgren. Lotta Wigelius-Wulff, projektchef för Bakom bilden-programserien låter förstå att länkningen bidrog till att Ylekolumnen kom att uppfattas som en politisk puff och att Svenska Yle därför blev tvungen att dra bort programmet och avstå från den planerade reprissändningen. Det är en verklighetsbeskrivning som Svenska Yles ledning inte till alla delar skriver under. Mediechef Carin Göthelid säger att det från början var ett misstag att sända en djupintervju med en Europavalskandidat så här nära inför valet och att beslutet att dra in intervjun var ett sätt att reparera detta misstag. Både Svenska Yles chef Marit af Björkesten och Carin Göthelid försäkrar också att Yle i detta fall inte har utsatts för yttre påtryckning. af Björkesten säger att hon som ansvarig utgivare reagerade alldeles för sent i och med att beslutet om indragningen fattades först efter att intervjun redan hade sänts. Carin Göthelid tillägger att Yle i dag inte har några särskilda karantänsregler eller förbud för när kandidater i politiska val får höras eller synas. Det ska i stället bedömas från fall till fall. –Det var absolut inget fel på intervjun. Det var tajmningen av den som var fel, säger hon. Thomas Wallgren hann själv aldrig se tv-intervjun med sig själv innan den var raderad. Då han på torsdagskvällen bänkade sig vid datorn var programmet inte längre tillgängligt. Mikael Hiltunen uppfattar refuseringen som ett löftesbrott till Thomas Wallgren, som inte ens blev förvarnad om raderingen.

Djupsund: Ett klart ­regelbrott

Yle bröt mot sina egna ­regler genom att plocka in en Europavalskandidat bland de kultur­personligheter som porträtterades inom ramen för ett kulturprogram, anser statsvetare Göran Djupsund vid Åbo Akademi. Följaktligen uppfattar Djupsund ­raderingen av tv-intervjun med Thomas Wallgren som en berättigad åtgärd. Han säger att det är bra att Yle städar upp efter sig de gånger det brister i bedömningen. – Vi ska minnas att den kandidat som får access till Svenska Yle hörs och syns över hela Svensk­finland. Det är något helt annat än att bli ­intervjuad i VBL eller ÖT, säger han.

Nykvist: Det luktar monopol

Om Yle reagerade på FSD:s sätt att dra kampanjnytta av Thomas Wallgren-intervjun har bolaget tagit sig vatten över huvudet, säger Ari Nykvist, akademilektor vid ÅA:s massmedieutbildning i Vasa. Om beslutet är en följdreaktion på FSD-draget har Yle, enligt Nykvist, inte förstått sig på det nya sättet att kommunicera. Ari Nykvist säger att det ännu är tre månader kvar till EU-­valet och det borde ge Yle en möjlighet till ­jämbördig behandling av ­kandidaterna. Men han vill i princip skilja på två frågeställningar i konflikten. – Vi måste hålla isär ett eventuellt regelbrott och sättet hur social­demokraterna utnyttjade programmet. Det ena har inget att göra med det andra, säger Nykvist. Tvärtom tycker Nykvist att beslutet luktar både påtryckning och ­gammaldags informationsmonopol. Han lyfter på hatten för ­Mikael ­Hiltunens försök att dra full politisk nytta av Ylekulturens porträtt.