Då hemsjukhuset är i gång efter årsskiftet kan små patienter som tvillingarna Aboni och Arohi Saha, som föddes redan i trettionde veckan, vårdas hemma i stället för på sjukhus. För då kommer barnmorskan Taru Tyhtilä och sjuksköterskan Kaisa Vapola på hembesök. En av hemsjukhusets ledstjärnor är att ett barn ska vårdas på sjukhus endast då den vård som krävs, inte kan ges lika bra i hemmet eller inom öppen vård. Hemsjukhuset är ett alternativ till sjukhusvård. – Hemvården kortar av vården på sjukhus eller ersätter sjukhusvården helt, säger Tyhtilä. Erfarenheter från andra hemsjukhus har visat att då patienten får vistas hemma i en trygg och känd miljö ökar livskvaliteten, allmänkonditionen och trygghetskänslan.
Frida och Nik Österlunds dotter Lea föddes på Möcs. I går fick de åka hem till Jakobstad. 

Frida och Nik Österlunds dotter Lea föddes på Möcs. I går fick de åka hem till Jakobstad. 

Vården i hemsjukhuset är familjecentrerad, individuell, trygg, frivillig och innebär en fortsättning på den vård som startat på sjukhuset. Vården grundar sig alltid på en frivillighet och ett individuellt vårdavtal som görs med familjen. Och det är alltid en läkare som avgör om en patient kan överföras till hemsjukhuset. – Infektionspatienter blir sannolikt hemsjukhusets vanligaste patienter men tack vare hemsjukhuset kan också långtidssjuka barn erbjudas bättre livskvalitet. Det är ett stort plus, säger Heidi Pettersson, avdelningssköterska på barnavdelningen. Hon arbetade tidigare på Vasa centralsjukhus vars hemsjukhus specialiserat sig på vård av cancersjuka barn. Möcs hemsjukhus är det första i sitt slag i landet där patienterna är både kvinnor och barn. Hemsjukhuset förverkligas nämligen genom ett samarbete mellan avdelningarna för förlossning, kvinnosjukdomar, barn och unga. Det krävs nytänkande då antalet förlossningar ökar. Det var en av utgångspunkterna för Tyhtilä och Vapola då de för fyra månader sedan började arbeta med projektet. – Fler förlossningar ökar också trycket på barnavdelningen. Och då kvinnoklinikens målsättning är att utvecklas till regionens ledande förlossningssjukhus erbjuder hemsjukhuset också en mödrapoliklinik. Det är där ni hittar mig, säger Tyhtilä. Möcs har redan i snart ett år erbjudit möjlighet till tidig hemgång efter förlossning. Det betyder att mor och barn åker hem 24–48 timmar efter förlossning. De som väljer det alternativet erbjuds eftergranskning av barnmorska och barnläkare i hemsjukhusets mödrapoliklinik. Här kommer också att finnas en amningspoliklinik och möjlighet att samtala om förlossningsskräck.

Nytt är också att förlossningsförberedelsen åter börjar ges på sjukhuset i stället för på rådgivningarna. Det är förlossningsavdelningens barnmorskor som har hand om förberedelsen och det innebär att de kan ge aktuell information om förlossningsvården. Tid bokar man via nätet. – Vi har kunnat erbjuda akupunktur åt föderskorna i snart ett år och responsen har varit mycket bra. Akupunktur hör också till hemsjukhusets specialiteter, säger Tyhtilä. Inga nya tjänster inrättas utan resurser till hemsjukhuset styrs rån de olika avdelningarna som deltar i amarbetet.