När modeveckan i London avslutades på tisdag kväll var det textildesign- och modedesignstuderande från hela Storbritannien som stod för den sista showen. En av de femton som gått till final i Fashion Awareness Directs (FAD) designtävling, och därmed fick visa upp sina plagg på organisationens egen show, var Katarina Lindell, 24, från Nykarleby. 

– Även om jag inte vann tävlingen var det roligt och en jättehäftig upplevelse att få se sina egna kläder på catwalken – med en massa människor från industrin i publiken som tittade på, säger Katarina Lindell som studerar modedesign vid University for the Creative Arts Rochester utanför London.

LÄS OCKSÅ: London Fashion Week nästa för Katarina från Nykarleby

I publiken på närmare 400 personer fanns bland annat modebloggare och journalister från olika modemagasin och modesajter.

– Före visningen blev vi också intervjuade av olika pressmänniskor. Så det var bra övning, man fick en inblick i hur hektiskt det kan vara för en designer.

Katarina Lindells tävlingsbidrag bestod av fem herrplagg – två par byxor, två skjortor och en kavaj – som visades upp av två modeller.

– Jag var inte riktigt nöjd med stajlingen av modellerna och skorna som valts ut åt dem var inte så snygga. Men de bar upp plaggen bra, säger hon.

En av Katarinas modeller görs i ordning inför visningen.


Till tävlingsinstruktionerna hörde också att hitta ett samband mellan design och fysik och Katarina Lindell hade valt att ha inslag av kristaller på sina plagg. Kristallerna tillverkade hon genom att lösa upp ett tvättmedel i kokande vatten som kläderna sedan fick ligga i över en natt. 

– Jag skulle göra kristallerna några dagar innan deadline, men första gången misslyckades det lite så jag fick göra om det. Plaggen hade åtminstone någorlunda hunnit torka då jag lämnade in dem, säger hon med ett skratt.

Har du fått någon feedback på din tävlingskollektion?

– Där på plats fick jag många positiva kommentarer, folk som tyckte den var jättebra. Det är också meningen att vi ska få feedback från FAD och juryn, så det blir intressant. Och så blir det spännande att läsa om det skrivs något online av de som var där från industrin.

Designtävlingen vanns av Juniper Lai från London College of Fashion som är ett av världens främsta modeuniversitet.

– Hon hade gjort en herrkollektion som var fantastisk. Hon förtjänade verkligen att vinna, säger Katarina Lindell.

– Det var också roligt och inspirerande att få se de andra finalisternas bidrag. Jag var jätteimponerad av dem.

Fashion Awareness Direct (FAD) är en kreativ välgörenhetsorganisation som understöder modestuderande på olika sätt. Designtävlingen är ett sätt att minska på klyftan mellan utbildningarna och modeindustrin.

Har du i övrigt hunnit följa med modeveckan?

– Jag har följt med lite online, men inte själv hunnit vara på plats, det finns ingen tid till det. Men som designer vill man ändå hålla koll, se vilka trender som gäller och kanske själv få inspiration.

Nu när designtävlingen är över fortsätter Katarina Lindell att jobba stenhårt med sin slutkollektion i skolan.

– Det har varit en jättekul upplevelse med tävlingen, men nu är det skönt att få lägga den bakom sig och bara få fokusera på slutkollektionen. Vi har deadline före påsken och senast i morse hade jag en delpresentation. Så det är lite stressigt, men allt har gått bra hittills.