– Situationen är inte bra, säger biståndsarbetaren Govinda Neupane. Trötta och förtvivlade människor kurar ihop sig i tält och under presenningar i Nepals huvudstad. Parker, fotbollsplaner och rondeller är några av platserna som förvandlats till provisoriska läger för tusentals Katmandubor. Govinda Neupane är landchef för Nepal på den svenska organisationen Individuell Människohjälp. Han berättar om hur rädslan på nytt tagit ett grepp om befolkningen efter ett kraftigt efterskalv med magnituden 6,7. – Det är fortfarande kaos på många platser. Experterna säger att efterskalven kan fortsätta i upp till fyra dagar, så jag tror inte att någon här kommer att våga sig hem innan dess. Han säger att många i staden följer händelseutvecklingen via radio, eftersom elnät och internet ligger nere – och nästan alla tv-apparater i folks hem har förstörts ändå.

Kyliga nätter

Maten har inte börjat ta slut – än, och det finns till och med personer som begett sig hem tillfälligt för att laga mat som de sedan bär tillbaka ut. Men de som stannat utomhus befinner sig i vädrets våld. – Det är väldigt varmt på dagen och folk söker skydd från solen, men på kvällarna blir det snabbt kyligt och regnet hänger hela tiden i luften, säger Röda Korsets talesperson Mark South. Han beskriver stämningen i Katmandu som "skrämd". Katastrofen har tärt hårt på landets medicinska resurser, men de första planen med utländsk hjälp har nu landat i Nepal. – Det har kommit in plan med förnödenheter från Indien, men det behövs mycket mer. Det svåra är att få hjälpen att hamna hos dem som behöver den mest just nu, säger South.

Beredskap fanns

Över 2 400 personer har mist livet i jordbävningskatastrofen, en siffra som befaras stiga. Govinda Neupane säger att även om det har varit svårt att koordinera hjälpinsatsen i avlägsna byar så har regeringens och militärens beredskap varit så bra som den kan vara. – Det har hela tiden funnits en medvetenhet om att någonting sådant här kan inträffa. Men även om beredskapen funnits på plats så tror jag inte att någon förväntade sig en sådan här kraftig jordbävning. Att det är kallt och blött om nätterna är ett pris han är villig att betala för sin familjs säkerhet. – Min familj och jag kommer att sova utomhus i natt också.