Tuomas Paavola jobbar som bartender på Fontana club i Vasa. Han har jobbat som bartender i tolv år, mestadels i Helsingfors men de senaste 1,5 åren i Vasa. Han älskar gin.

– Den är så mångsidig och du kan kombinera den på många olika sätt.

Han gillar speciellt mycket ginen från Storkyro. Den har en hög komplexitet med sexton olika örter och smaker. Fyra av dem är färska: havtorn, björk, tranbär och älggräs.

– Älggräset är ju Österbottens landsskapsblomma, bara det är ju lite kul, säger Paavola.

För att lyckas med en gindrink gäller det att få drinken i balans med de tre beståndsdelarna alkohol, s­ocker och syra. Men för att du ska slippa experimentera har Paavola tagit fram tre recept som passar särskilt bra nu på sommaren. Du lagar drinken direkt i glaset och behöver inte kladda med blender eller stavmixer.

– Man ska njuta av sin drink och då ska det vara enkelt, säger Paavola.

Jordgubbsdrink med basilika
6 jordgubbar
5 basilikablad
2 cl sockerlag
2 cl citronjuice
4 cl gin

Släpp ner jordgubbarna och basilikan i ett glas och krossa dem med en mortel. Var inte för noga utan låt det finnas bitar av jordgubbar kvar. Häll i sockerlag, citronjuice och gin. Fyll glaset med isbitar och blanda med en sked.

Körsbärsdrink
6 körsbär med kärnor och allt
2 cl sockerlag
4 cl citronjuice
2 cl äggvita
4 cl gin

Sätt körsbären i ett glas och krossa dem med en mortel. Häll på sockerlag, citronjuice, gin och äggvita. Använd en shaker och skaka drinken ordentligt. Äggvitan ger ett härligt skum och en rund smak. Tillsätt isbitar och skaka drinken en gång till. Garnera med ett körsbär, om du vill.

Gin med blodgrape
2–3 skivor blodgrape, skär dem i bitar
2 cl sockerlag
2 cl citronjuice
4 cl gin
tonicvatten

Lägg bitarna av blodgrape i ett glas och krossa med en mortel. Häll över sockerlag, citronjuice och gin. Häll på isbitar och fyll på med tonicvatten. Blanda drinken med en sked. Enligt Tuomas Paavola passar Napue-ginen speciellt bra ihop med blodgrape.