– Jag sitter i sängen och äter eftersom borden är så låga här i Japan. Det är inte det enda som är annorlunda. Toalettsitsen i min studentlya är uppvärmd, vilket förstås är skönt när det är kallt. I tvättmaskinen använder de bara kallt vatten, men de flesta fyller den med varmt vatten från badrummet. Jag kokar vatten i kastruller och häller det i tvättmaskinen.

Så börjar samtalet med klasslärarstuderande Erika Jakobsson som är på utbyte i Japan. Hon trivs som fisken i vattnet, trots att en hel del är annorlunda än hemma på Replot. En av de få likheterna är väl att både Replot och Japan är omringade av vatten.

Erika har alltid tyckt om att resa och se världen så under sitt fjärde studieår blev det läge att åka på utbyte.

– Det är ett utomordentligt bra sätt att lära känna ett nytt land och en annan kultur. Det är helt enkelt en möjlighet man måste ta vara på.

Den här byggnaden är en del av ett tempel i Tsuru.

Att det blev just Japan beror på att Asien var ett tomt kapitel i hennes resedagbok.

– Jag har rest runt i Europa och ville se något utanför Europas gränser. Asien har jag alltid varit intresserad av. Åbo Akademi har en vänskola som heter Tsuru University där man inte behöver kunna japanska. På många universitet är det ett krav, så valet var ganska lätt.

Fullärd i japansk kultur

Innan utbytet började fick Erika en lista med kurser hon kunde välja. De flesta fokuserar på den japanska kulturen.

– Jag går bland annat Introducing Japan och Introducing Mount Fuji. På kursen Japanese culture fieldwork gör vi många utflykter. Vi har besökt många tempel och en gång drack vi matcha, ett grönt te, och hade en teceremoni. Den kursen är klart bäst.

Studierna är lättare än i Finland och kraven lägre, berättar Erika. Lärarna undervisar på ett annorlunda sätt i Japan och det är läraren som oftast håller låda.

– Studenterna presenterar sällan något här, vilket jag är van vid hemma. När man ska ha en gruppdiskussion med några japaner blir det inte till någonting; de är helt enkelt inte vana vid det.

Från staden Fujiyoshida ser man Mount Fuji. Byggnaden heter Chureito Pagoda.

Studielivet är också annorlunda.

– Här bor ungefär 30 000 och av dem är 3 000 studenter. Med tanke på att det är så många studenter är det inget hektiskt studieliv. Det finns många restauranger och många går ut och äter eftersom det är billigt.

Åkte på egen hand

Erika åkte i väg ensam, och det var skrämmande till en början. Men ganska snart kom hon i kontakt med andra utbytesstudenter.

– Här är många från Danmark och Sverige; det är roligt. Jag har även hängt mycket med två belgare. Eftersom alla andra utbytesstudenter sitter i samma båt började vi snabbt umgås med varandra och bildade en gemenskap.

Alla på hennes linje bor i samma hus.

– Universitetet fixade allt med boendet. Överlag har de varit väldigt hjälpsamma här så det har känts tryggt på alla sätt och vis. Att bo med andra utbytesstudenter är bra eftersom man ser dem hela tiden och umgås med dem naturligt.

Erikas vardag i Tsuru går åt till att studera och att träna.

– Vi spelar spel, äter på restaurang, ser filmer och sjunger en hel del karaoke.

Nära Tokyo

När Erika har några dagar ledigt från skolan åker hon ofta på utflykter och ser sig omkring i Japan.

– Till Tokyo har jag varit många gånger eftersom det ligger ganska nära, men jag har även varit till Osaka, Kyoto och Hiroshima. Här har de Shinkansen, eller bullet train, som går över 300 kilometer i timmen. Det tar alltså inte lång tid att åka tåg till en grannstad.

"Rådjuren var helt tama och kom fram till en. Man kunde klappa dem och ge dem mat"

Många har säkert sett bilder på rådjur som springer löst i en japansk stad. Staden heter Nara och ligger ganska nära Kyoto.

– Vi åkte dit bara av den orsaken. Rådjuren var helt tama och kom fram till en. Man kunde klappa dem och ge dem mat.

De använder inte bara tåg och buss; till Okinawa flög de för att lapa sol.

– Det är en tropisk paradisö som ligger öster om Taiwan. Där finns vita sandstränder och det var 27 grader varmt varje dag. Vi såg tropiska fiskar och njöt i solskenet.

Mount Fuji

Från staden Tsuru ser man Japans högsta berg Mount Fuji. Det ligger 3 776 meter över havet och är ett populärt resmål för både japaner och turister. Erika och några av hennes kompisar bestämde sig för att ta sig an toppen.

– Man ska inte bestiga berget och komma ner igen på en dag, men det gjorde vi eftersom allt var fullbokat. Vi började klättra på kvällen och var uppe på toppen klockan fyra på natten. Vi började inte må illa, men vi såg två som gick för snabbt och drack för lite vatten. De hade kräkts många gånger.

På toppen av Mount Fuji var utsikten magisk.

De ville se soluppgången. Väl uppe på toppen var det packat med folk och alla frös, men soluppgången var en bra belöning.

– Soluppgången var magisk! Efter åtta timmars klättring var det underbart att sitta på toppen med alla andra och njuta av solstrålarna och utsikten.

Kulturkrockar

Erika var förberedd på kulturkrockar, men inte att det skulle vara så stora skillnader mellan Finland och Japan.

– De pratar till exempel inte i telefon på tåget, och undviker att göra sådant som stör andra. De är även väldigt artiga och bugar för varandra hela tiden. Men i mycket är de lika oss, som att de sköter sitt och är ganska tysta och blyga.

Många av de japaner som Erika har pratat med vill flytta utomlands. De anser att arbetsdagarna är för långa i Japan.

– De jag studerar med säger att lärarna är skyldiga att ha klubbar efter skoldagen. De ska även vara med på helgerna när det är tävlingar. Ungdomarna tycker inte om det, men vet inte vad de ska göra åt saken.

Erika säger att Finland har kommit längre än Japan i jämställdhet.

– Oftast är det så att kvinnorna tar hand om barnen och hemmet, medan männen arbetar och tjänar pengar. Kvinnor är underrepresenterade i politiken och få kvinnor har höga positioner i företagsvärlden.

Erika var med ett gäng andra utbytesstudenter till den tropiska ön Okinawa.

Maten får bra betyg

En av orsakerna till att Erika valde Japan är det japanska köket. Maten är annorlunda men god och det bästa med utbytet.

– De äter ris och misosoppa till varje måltid och mycket friterad mat.

Några saker sticker ut.

– De äter många konstiga fiskar och annat från havet som var obekant för mig. Men det mest udda de äter är rå kyckling. Det är ingen vardagsmat utan mer en delikatess.

Japan–Thailand–Finland

Erika saknar pojkvännen, vännerna och familjen. Och utbytet har fått henne att inse att hon älskar Finland.

– Jag har börjat uppskatta naturen och havet där hemma, så det saknar jag. Jag har insett varför jag bor i Finland.

Erika (till höger) med sin belgiska vän Zoe på Shingen-ko-festivalen i Kofu. Hon var på många traditionella japanska festivaler.

Hon ser fram emot att komma hem igen. Men innan hon sätter fötterna på finsk mark ska hon på semester till Thailand.

– Det blir otroligt skönt att ta semester och vila upp sig.

Trots att hon tycker att en del borde förändras i Japan vill hon avsluta samtalet med något positivt.

– Jag hoppas inte att jag har verkat alltför negativ. Allt här är spännande och häftigt. Japanerna är vänliga och hjälper dig med allt. Det är ett land som är värt att besöka.

Artikeln har publicerats i Studiestödet. Studiestödet är en tidning som delas ut till studenter i Vasa och som ges ut av HSS Media.