1. Markku Harju

1. Markku Harju

1. Markku Harju Markku Harju är ex-bankiren från Korsholm som tagit hand om vilda djur sedan 2005. Det var då han grundade Finlands enda vårdcenter för vilda djur. På Nordic Wildlife Care tar man hand om såväl små djur som älgar, rådjur, havsörnar och svanar. På gården kan djuren röra sig inomhus och utomhus. På området finns också annan verksamhet och andra djur. I slutet av fjolåret gav Harju ut en bok om älgen Mervi - inkomsterna från bokförsäljningen används till att driva verksamheten på Nordic Wildlife Care.
2. Gunilla Luther-Lindqvist

2. Gunilla Luther-Lindqvist

2. Gunilla Luther-Lindqvist Gunilla Luther-Lindqvist är hjälparbetare och ordförande för föreningen Nada-Nord som har sitt högkvarter i Jakobstad. Genom föreningen kanaliserar hon sitt outtröttliga engagemang för barn och föräldrar som lever i svåra förhållanden. Luther-Lindqvist har bland annat gjort flera resor till Syrien och till den grekiska ön Lesbos där hon har mött flyktingar i stor nöd och erbjudit dem pengar, mat, kläder och en öppen famn.
3. Tommi Mäki

3. Tommi Mäki

3. Tommi Mäki Tommi Mäki, promotor från Koskenkorva/Vasa, är känd som arrangör av olika musikevenemang. I juli arrangerar vd:n för Nordic Live Productions Vasa Festival för första gången, med bland andra Tom Jones och Carola Häggkvist. I samband med Polar Sound Festival har han bjudit in inhemska ungdomsidoler till Vasa. Mäki är framför allt känd som arrangör av Solar Sound Festival i Seinäjoki - ett evenemang som i sommar är tre dagar långt. Tommi Mäki är också ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund i Österbotten.
4. Sara Maria Forsberg

4. Sara Maria Forsberg

4. Sara-Maria Forsberg Sara Maria Forsberg har förenat Österbotten med rymden. I den senaste Star-Wars filmen "The Force Awakens" är Forsberg upphovskvinna till ett rymdspråk som en del av rymdvarelserna talar. Forsberg är Jakobstadsbon som blev Youtubekändis över en natt och som flyttade till Los Angeles i samma veva. Numera titulerar hon sig bland annat som skådespelare, kläddesigner, låtskrivare och sångerska. 2015 släppte hon debutsingeln "Ur cool".
5. Männen bakom Kyrö destillery

5. Männen bakom Kyrö distillery

5. Männen bakom Kyrö distillery Miika Lipiäinen (bilden), Kalle Valkonen, Mikko Koskinen, Miko ­Heinilä och Jouni Ritola är männen bakom Kyrö Distillery. Storkyroföretaget ­tillverkar whisky och gin av råg och ordnar bland annat guidade rund­turer och middagar på destilleriet. I juli i fjol lade företagets Napue-gin beslag på förstaplatsen i kategorin Gin and Tonic i en stor tävling i Storbritannien. Kyrö Distillery valdes också till Årets nyföretagare i Vasaregionen 2016.
6. Anne Manner

6. Anne Manner

6. Anne Manner Anne Manner är författaren och journalisten som ruskar om oss och lyfter fram missförhållanden i samhället. Manner påminner oss om att se varandra som människor i stället för objekt och i sin senaste bok " Den glömda huvudpersonen" har hon gjort ett femtiotal intervjuer med vårdbehövande, vårdare, anhöriga och politiska tjänstemän. Manner är även chefredaktör för nättidningen Existens som vill lyfta fram den styrka, livsglädje och initiativkraft österbottningar besitter.
7. Joonas Laaksoharju

7. Joonas Laaksoharju

7. Joonas Laaksoharju Joonas Laaksoharju, 22-årig musiker med rötterna i Vasa, har trots sin unga ålder varit med i ett tiotal ­musikvideoprojekt. Laakso­harju har bland annat regisserat, filmat och klippt videon till Cheeks ”Syypää sun hymyyn” samt filmat och klippt ­videon till ”Timantit on ikuisia”. Hans kanske största merit är Emma-­nomineringen för musikvideon till Tuomas Kauhanens låt ”Enkeli” 2014. Han har även producerat rapartisten Views musik. Vasasonen är ena ­halvan i hiphopduon Artem x Yonas.
8. Fredrik Smulter

8. Fredrik Smulter

8. Fredrik Smulter Fredrik Smulter har ätit sin dunderhonung och redan som 14-åring lyfte han 100 kilogram i bänkpress. Sedan dess har vikterna ökat till 400 kilogram och han är numera fyrfaldig världsmästare i bänkpress och innehavare av världsrekord i bänkpress. Han är även den första dopingtestade idrottaren att lyfta 400 kg i bänkpress. Förutom vikter lyfter Smulter gärna fram den egna hemkommunen Malax, för vilken han är ambassadör.
9. Makwan Amirkhani

9. Makwan Amirkhani

9. Makwan Amirkhani Makwan Amirkhani – kurd född i Iran, Vasabo under barn- och ungdomsåren – har gjort sig känd som fribrottare. Under barndomen bodde Amirkhani i ett flyktingläger i Irak med sin familj, innan FN placerade dem i Vasa 1993. Han började­ träna­ brottning i Vaasan Toverit och tog FM-brons i grekisk-romersk stil i 66-kilosklassen. 2010–2014 deltog Amirkhani i totalt tolv finländska proffstävlingar och vann tio. Inom Ultimate Fighting Championship har han vunnit alla sina tre matcher.
10. Elisabeth Henriksson

10. Elisabeth Henriksson

10. Elisabeth Henriksson Elisabeth Henriksson vet att det behövs en hel by för att uppfostra ett barn. Hon tröttnade på ofoget i hembyn Sundom i Vasa och tillsammans med Hem och skola i Sundom startade hon en kampanj för att bygga broar mellan föräldrar och barn. Gemensamma riktlinjer för hur både barn och vuxna förväntas uppföra sig i byn, i skolan, på arbetet och i hemmet har lett till en klar förbättring. Som ordförande i Sundom ungdomsförening förestår hon även ett tonårskafé där ungdomarna kan umgås.