Opinion

Krönika

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

Viktiga projekt står i kö

INBLICK Ett nytt fotbollsstadion diskuteras igen i Karleby. Det råder enighet om att dagens situation inte fyller kraven. Å andra sidan är det svårt för beslutsfattarna att prioritera ett stadion nu.

Skulden ligger hos individen

KOLUMN De besinningslösa morden i Åbo väckte naturligtvis ­bestörtning och avsky hos mig, precis som hos alla andra människor.

Nyhetsbild

Maktskifte på planen?

Efter att Jaro överraskande slog KPV i ligakvalet 1990 har Jakobstadslaget varit herre på täppan i regionen. Håller det nu på att ske att maktombyte?

Att inspireras av andra kulturer

KOLUMN Ett frekvent delat filmklipp visar ett utdrag ur Michael Moores senaste film "Where to invade next?". Klippet lyfter fram de positiva sidorna av vårt finländska skolsystem.

”… med Tyskland förbunden stat …”

KOLUMN I Tyskland pågår sedan återföreningen den 3 oktober 1990 en ny självsökande diskussion.

Helga vilodagen?

KOLUMN För en tid sedan tog lokaltidningen upp temat ”är det okej att klippa gräsmattan på söndagar?” Jag bläddrade till en ­början förbi läsarundersökningen, men kom på mig själv med att börja tänka: hur förhåller jag mig själv till söndagen? Vad är ”vilodagar” egentligen, för mig och i det samhälle vi har just nu?

Nyhetsbild

200 km/h med Leksa

1

Leo "Leksa" Kinnunen var Finlands första formel-1-förare, men den karriären var en total flopp.

Medier mörkar problemen?

KOLUMN Stämmer det faktiskt, som det numera ofta påstås, att ”etablerade medier” mörklägger problemen med ­invandringen?

Nyhetsbild

Se blomman

2

KRÖNIKA Växtsamlandet förde med sig en kunskap om vår flora, en kunskap som jag haft nytta och nöje av hela livet.

När det kommer till sånt som en

SPRÅKKOLUMNEN Uttryck som en inte själv använde eller hade hört i tjugoårsåldern uppfattar en ofta som konstiga nymodigheter eller rentav som grammatiska fel.

Nyhetsbild

Den ofiltrerade yttrandefriheten

KOLUMN För inte alltför länge sedan var yttrandefriheten begränsad. Människor kunde samlas och diskutera, men möjligheten att få spridning för åsikterna var inte lika goda.

Finlandssvenskar står inför vägval

Nyligen bevistade jag ett seminarium på Åland, där jag och ett par kolleger var ålagda att diskutera vad som hade hänt om ögruppen brutits loss från Finland under åren 1918–1921 och förts till Sverige.

Flugsnapparen är ofta otrogen

När ni läser det här har den svartvita flugsnapparens ungar hoppat ur holken. De brukar bli flygga kring midsommar.

Ordets skönhet kommer inifrån

SPRÅKKOLUMNEN Vilket är svenskans vackraste ord? Det var den sista frågan jag fick under arbetsintervjun som sedan gav mig jobbet som språkstöd.

Nyhetsbild

Halla-aho är inte anpassad till den politiska verkligheten

KOLUMN "Sannfinländarna har fått en kompromisslös ordförande. Hans resonemang verkar bestickande logiska, men ordrytteriet och argumenteringen är i dag inte anpassade den politiska verkligheten", skriver Ralf Friberg.

Nyhetsbild

Vänsterspöket skrämmer oss

6

I Finland verkar vi fortfarande lida av någon form av kommunist­skräck.

Kan man roa sig med partiklar?

SPRÅKKOLUMNEN Sätt dig ner och luta dig tillbaka. Andas in. Varje dag flyger det in en stor mängd partiklar genom öronen, och utan att vi tänker på det flyger de också ut genom munnen. Åtminstone om vi talar ett germanskt språk, som svenska.

Finland svåra jubileumsår

KOLUMN Jag har länge haft väldigt delade känslor kring att Finland i år firar sitt jubileumsår som en hundra år gammal nationalstat.

En story, flera storys?

SPRÅKKOLUMNEN Startup company, pop up shop, hoverboard, post-truth, alternative facts ... Finns det något svenskt ord? Ska jag översätta det? Ska jag hitta på ett eget ord? Hur böjer man det? En vanlig fråga journalister ställer är hur de ska hantera engelska ord i en svensk text. Låt oss reda ut det.

Även en populist kan ha rätt ibland

I motsats till vad många hade fruktat blev det holländska parlamentsvalet inte en ny triumf för den nationalistiska populismen.

Dagens retorik

KOLUMN Numera stiger Gudrun och jag upp om morgnarna med en fråga på läpparna: vad har Trump nu hittat på?

Nyhetsbild

Nytt verktyg för närdemokratin

23

KOLUMN ÖT:s och de andra HSS Media-tidningarnas beslut att strypa den anonyma webbdebatten väckte stor uppmärksamhet i Svenskfinland i veckan.

Fossileran är på väg mot sitt slut

Lars Sund: Så är det officiellt bekräftat – 2016 blev det varmaste året sedan de globala temperaturmätningarna inleddes på 1880-talet.

I väntan på julefriden

Susanna Elenius: Med åren har jag blivit ganska bra på att undvika den ­berömda julstressen. Jag har lärt mig att jag inte måste klämma in ett storkok av knäck mellan julfester, tentläsning, jobb och föreläsningar.

Maraton i regn och motvind

Förra veckan var en Davids kamp mot Goliat, där ­David slutligen blev helt överkörd. Jag är besviken på rege­ringen. Jag är besviken på nonchalansen för våra språkliga rättigheter. Jag är besviken på bristen på respekt för grundlagsutskottets utlåtande. Och jag är besviken på mina kolleger i regeringspartierna, varav en del är sådana jag arbetat med i snart tio år.