Opinion

Ledarkommentar

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

Kreativt tänk i parkeringshus

Vad gör man om en loppmarknad regnar bort – ställer in, står och svär medan regnet strilar över ett folktomt torg?

Nyhetsbild

Ja till strypta bilar

1

LEDARKOMMENTAR Mopedbilen är farlig. Enligt en några år gammal­ statistik är risken för att råka ut för en olycka med mopedbil tre gånger större än med en vanlig bil, och då en olycka inträffar kan resultatet vara ­förödande.

Nyhetsbild

Finland exporterar sina hjärnor

LEDARKOMMENTAR I lördags (1.7) satte Dan Lolax i en ledare i Åbo ­Underrättelser fingret på expertföraktet och bortdrivningen av finländska professorer.

Nyhetsbild

Skandalnyhet om Nykänen

Matti Nykänen dragplåster under Jakobs dagar – finlandssvenska feminister besvikna.

Nyhetsbild

För språk finns inga resurser

LEDARKOMMENTAR Finland har förbundit sig att lämna en rapport över behandling av språkminoriteterna till Europarådet vart tredje år.

Nyhetsbild

Bakslag för Samlingspartiet

LEDARKOMMENTAR Så kom då riksdagens grundlagsutskott med sin dom över vård- och landskapsreformen: Landskapsbildningen är ok, men vårdreformen inklusive dess tvångsbolagisering och strama tidtabell strider mot grundlagen.

Nyhetsbild

Nej, nej, nej, blev ja, ja ja

1

LEDARKOMMENTAR Efter att många starka SDP-namn tackat nej till att kandidera i presidentvalet har partiet plötsligt tre kandidater, alla dessutom kvinnor.

Nyhetsbild

Sörjande förtjänar respekt

LEDARKOMMENTAR Sorgen efter en nära anhörigs bortgång är en all­deles tillräcklig tung börda för de efterlevande.

Nyhetsbild

Avhoppare för anti-Vasa-politik

2

LEDARKOMMENTAR För Simon Elo, en av de sannfinländska riksdagsledamöter som har grundat en egen riksdagsgrupp, verkar nedgraderingen av Vasa centralsjukhus vara ett eftersträvansvärt politiskt mål.

Nyhetsbild

Ett bra och ett svagt SFP-beslut

LEDARKOMMENTAR SFP fattade ett bra och ett svagt beslut på veckoslutets partidag i Helsingfors.

Nyhetsbild

Bra stad blir bättre och större

LEDARKOMMENTAR Lagom till veckoslutet dök de upp – trottoarstenarna som ger Jakobstadsborna en första glimt om hur framtidens centrum kommer att se ut.

Nyhetsbild

Riksåttan sprack i SFP-kylan

1

LEDARKOMMENTAR. Nivån på och underhållet av riksväg 8 genom Öster­botten finns på agendan då SFP-folket samlas till partidag i veckoslutet. Det är alldeles nödvändigt, inte minst med tanke på riksvägens bedrövliga skick under den gångna vintern.

Nyhetsbild

Jakobstad glänser i Kauppalehti

LEDARKOMMENTAR. Finlands livskraftigaste centrum. Så beskrivs Jakobstad i ett reportage som går över två uppslag i torsdagens nummer av Kauppalehti. Affärstidningen har gjort nedslag som en följd av stadens topprankning i en riksomfattande centrumundersökning.

Nyhetsbild

Ekonomin befaras vara dopad

LEDARKOMMENTAR Aktias chefsekonom Heidi Schauman hade en god och en dålig nyhet i bagaget då hon besökte Jakobstad på tisdag.

Nyhetsbild

Halmstrået avböjde kandidatur

LEDARKOMMENTAR. Antti Rinne har sagt nej, Jutta Urpilainen har tackat nej. Nu har också "det sista halmstrået", riksdagsledamot Eero Heinäluoma meddelat att han inte vill bli Socialdemokraternas presidentkandidat.

Nyhetsbild

Presidenten på landskapsturné

LEDARKOMMENTAR Toholampi, Karleby, Laihela, Storkyro, Ilmajoki och Seinäjoki. Se där är de orter som republikens president Sauli Niinistö kommer att besöka under sin landskapsrunda som inleds den 8 juni.

Nyhetsbild

En finlandssvensk arbetsseger

LEDARKOMMENTAR Att Marit af Björkesten får förtroendet att leda Yles finskspråkiga verksamhet i ett krisläge kan och ska betraktas som en arbetsseger för finlandssvensk journalistik.

Nyhetsbild

Fler kommer att dö i ambulans

2

LEDARKOMMENTAR Efter att regeringen har verkställt vård- och landskapsreformen kommer allt fler patienter att dö i väntan på ambulans. Den bedömningen gör i alla fall social- och hälsovårdsverkets övervakningsverk Valvira.

Nyhetsbild

Kyrkvigslar på löpande band

LEDARKOMMENTAR På onsdag kväll arrangerades igen så kallade ­expressvigslar i Finlaysons kyrka i Tammerfors.

Nyhetsbild

Total nonchalans

LEDARKOMMENTAR Samlingspartiets valfrihet och Centerns landskap väger tyngre än rättvisa och patienttrygghet.

Nyhetsbild

Folket har talat i Kronoby

2

LEDARKOMMENTAR

Nyhetsbild

Vi ska skärpa oss framöver

1

I Journalistreglerna, paragraf 12, slår man fast följande: "Journalister ska förhålla sig kritiskt till informationskällorna. Detta är särskilt viktigt i kontroversiella frågor, eftersom nyhetskällorna kan syfta till egen vinning eller till att skada andra."

Nyhetsbild

SFP är KD:s gisslan i Larsmo

15

LEDARKOMMENTAR Då valpusslet i Larsmo nu är klart framträder en märklig bild. SFP:aren Ulf Stenman kommer att leda en kommunstyrelse i vilken Kristdemokraterna har egen majoritet.

Nyhetsbild

En ny kommentarsfunktion

1

LEDARKOMMENTAR Ibland kan det vi rapporterar om i ÖT föranleda en liten kommentar från ledarredaktionens sida. Därför inför vi från och med i dag något vi kallar ledarkommentaren.