500 år av reformation
Nyhetsbild
Utrikes

Luther förde en livslång kamp för förändring

Med sina 95 teser och skarp verbal kritik mot den romersk-katolska kyrkan orsakade Martin Luther en kyrkosplittring som nästan kostade honom livet. Vi pratar Luther och reformationen med docent Leif Erikson.

Nyhetsbild
Utrikes

Mytomspunnen och missuppfattad

KOLUMN Med sina 95 teser och skarp verbal kritik mot den romersk-katolska kyrkan orsakade Martin Luther en kyrkosplittring som nästan kostade honom livet.

Nyhetsbild
Utrikes

Besviken Luther blev antisemit

Martin Luthers antijudiska skrifter lästes flitigt i Nazityskland. Luthers judehat är en skamfläck i historien, säger teologie doktor Pekka Lindqvist, men har ingenting med dagens kyrka att göra.

Nyhetsbild
Inrikes

”Granska reformationen och Luther kritiskt”

Teologen Patrik Hagman uppmärksammar gärna reformationen men hyllar ogärna Martin Luther. – Vi är allt för naiva om vi inte utvärderar märkesåret kritiskt.

Nyhetsbild
Inrikes

Hon synar den nordiska rätten i sömmarna

På vilket sätt har 1500-talets reformationer påverkat hur lagarna har utformats i Norden? Den frågan och några till ska 18 forskare söka svar på i ett stort forskningsprojekt.

Nyhetsbild
Lokalt

Narren som stod upp mot orättvisan

Skådespelaren Johan Fagerudd har satt sig in Martin Luthers liv. Reformationsåret 1517 var dramatiskt. – Luther fruktade för sitt eget liv, säger Fagerudd, aktuell med pjäsen Luthermonologen.

Nyhetsbild
Utrikes

En varm och levnadsglad man

Martin Luther – en slavdrivare och en glädjedödare. Eller? Språkvetaren Birgit Stolt menar att vi har skapat en felaktig bild av den tyske reformatorn.

Nyhetsbild
Resfeber

I Martin Luthers fotspår i östra Tyskland

RESFEBER I år är det precis 500 år sedan protestantismen föddes – ett av de avgörande ögonblicken i Europas historia. I centrum för jubileet står de orter i östra Tyskland där reformationens fader Martin Luther levde och verkade.