Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: Mitt favoritlag betyder ingenting för mig längre – ändå betalar jag grova pengar för att se dem

KRÖNIKA Förr handlade mina helger om hur det gick för Chelsea. Numera höjer jag knappt på ögonbrynen oavsett resultat. Världsfotbollen är förstörd för mig. Det enda jag bryr mig om är ifall Phil Foden får en assist eller Kurt Zouma lyckas hålla nollan.

Nyhetsbild

Johannes Björkqvist: Bästa Premier League-säsongen på länge – men tyvärr vinner Manchester City

KRÖNIKA Den här säsongen har sex lag varit i ledning i Premier League. Vinner Aston Villa är få fotbollsälskare missnöjda, men förmodligen går det som det brukar.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: Många har mycket att lära av Lepplax och Lauri Storbacka

ISHOCKEY

Nyhetsbild

Sören Bäck: Myrevik kung på Jaros gala – men vem blev årets ÖT-spelare?

KRÖNIKA Jim Myrevik spelade i alla 27 matcher och Sergei Eremenko spelade flest minuter, men vem hade det högsta poängmedeltalet per match?

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: "Nu måste Jaro visa att laget hör hemma i den här serien"

KRÖNIKA Att Jaro är ett bottenlag råder det inte längre någon tvekan om. Nu gäller det att höja nivån och ta några nödvändiga segrar för att undvika total panik. Några större målsättningar kan man inte ha den här hösten.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Jag ångrar att jag hoppades på Kanada i VM-kvartsfinal – så ska Lejonen klara utmaningen

KRÖNIKA Efter den långa gruppspelslunken hettar det till på allvar i VM i dag. Finland har nycklarna för att klara kvartsfinalen mot Kanada. Dags att gräva fram dem.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dags för nytt hemma-VM – "Älgen" leder oss mot guld

KRÖNIKA Ishockey-VM återvänder till Tammerfors och favorittrycket är stort på Lejonen. Nu om någonsin har Finland alla chanser att för första gången bli världsmästare för andra året i rad.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Så går det för Jaro och KPV i division 1

FOTBOLL Division 1 ser ut att bli en lika spännande och oviss serie som vanligt. Men i ett försök att rangordna lagen är det åtminstone två lag som sticker ut.

Nyhetsbild

Christoffer Lindén: Tre faktorer som kan stoppa Red Bulls dominans i F1

KRÖNIKA Det går inte att förneka att Red Bull haft ett klart övertag i de två inledande loppen av den här formel 1-säsongen. Men finns det något som kan rubba stallet?

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Beundransvärd insats av talkoglada gubbar

KOMMENTAR Jag lyfter på min alltigenom stilrena hatt och hurrar högt för Kenneth Björklund och Johan Laitinen. Det arbete som de gjort, och gör, för sin förening Centers Hockey är i högsta grad beundransvärt.

Nyhetsbild

Jim Eriksson: Veteranidrott illustrerar åldrandets framfart och träningens möjligheter – och jag begick en nervös debut

Sportkolumnen: FM i friidrott för veteraner i Botniahallen hölls förra helgen. En av de framgångsrika var en tidigare Närpesbo, Jan Kaas från Näsby.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Rebecca är inte ensam – psykisk ohälsa är vanligare än vi tror

KOMMENTAR Hur vanlig är psykisk ohälsa bland våra idrottare? Antagligen mycket vanligare än vi vill tro. Den som väljer att prata om problemet gör oss alla en tjänst.

Nyhetsbild

Andersson: Snart börjar VM-festen i Kanada – Juniorlejonen hör till de stora guldfavoriterna: "Vi har ett riktigt bra läge"

KRÖNIKA Det är åter dags för en av årets ishockeyhöjdpunkter. Junior-VM avgörs i Kanada mellan 26 december och 5 januari och Finland går in i turneringen som en av fyra stora favoriter. VBL/ÖT analyserar förutsättningarna och Juniorlejonens trupp.

Nyhetsbild

F1-säsongen som gick – här är årets toppar, floppar och samtalsämnen: "F1 har aldrig varit lika hett som i år"

KRÖNIKA VBL-sportens formel 1-expert Christoffer Lindén ser tillbaka på säsongen som gick och listar några toppar, floppar och diskussionsämnen.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Så kunde Jaro byggas för 2023

KRÖNIKA Då bara Severi Kähkönen och Albin Björkskog har kontrakt börjar Stephen Ward lagbygget med ett nästan blankt papper. Vem ur årets trupp borde ingå även 2023?

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: Värsta möjliga besked för Jaro

KRÖNIKA En person gör ingen klubb. Men att Jimmy Wargh nu försvinner från Jaros tränarbänk och ur lagets organisation innebär enorma utmaningar för styrelsen och den nya operativa chefen, skriver Björn Bredbacka.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Sena värvningar levererade för Jaro – men årets ÖT-spelare är ur egna led

KRÖNIKA Jaro gjorde bra värvningar mitt under den gångna säsongen, men det är ändå en trotjänare som blir årets ÖT-spelare.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: Nu får Jakobstad drömma om ligan igen

FOTBOLL Det är långt ifrån säkert att det bär hela vägen. Men att någon gång få chansen att uppleva kvällar som den här är ändå själva meningen med att år efter år följa ett litet småstadslag, skriver Björn Bredbacka.

Nyhetsbild

Christoffer Lindén: Nej, F1-säsongen blev inte den jämnaste någonsin – men det blir bättre

KRÖNIKA Uppladdningen inför årets formel 1-säsong handlade mycket om hur den skulle kunna bli den jämnaste någonsin med ett nytt tekniskt reglemente och budgettak. Med fem lopp kvar har Max Verstappen möjlighet att avgöra VM-serien på egen hand. Blev serien faktiskt jämn?

Nyhetsbild

Sören Bäck: Jimmy Wargh skulle kunna bli manager

KRÖNIKA Att en fotbollstränare samtidigt är försäljare och i praktiken ansvarig för att skaffa sin egen spelarbudget är mig veterligen unikt. Men i den sitsen har Jaro varit under de senaste åren.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: En guldkram som berättar allt – nu är finländsk friidrott äntligen tillbaka i finrummet

KRÖNIKA Två guld, ett silver och ett brons i München. Därmed slutade Finland på tionde plats i medaljligan med sitt bästa EM-saldo sedan 1982.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: Ett av mina starkaste fotbollsminnen är från 2017 – den gången gjorde Alhaji Gero mål

FOTBOLL

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Jag satt och tänkte på Jussi då Wilma hoppade hem guldet

FRIIDROTT En idrottare behöver stöd på sin väg mot toppen. I kretsen runt Wilma Murto finns det många som på sätt eller annat bidragit till framgången. En av dem är ett före detta NHL-proffs.

Nyhetsbild

Christoffer Lindén: Därför vinner Max Verstappen VM-serien i formel 1 i år

KRÖNIKA Tio deltävlingar är avverkade av årets F1-säsong. En sak är säker – det är alltid lika intressant när kvalet ska börja och man får se vem som är snabbast för helgen. För det är fortfarande svårtippat.

Roy Frilund: Då visste jag att hon kommer att gå långt som domare

KRÖNIKA I början av 2000-talet bevakade jag en division 3-match med Lina Långbacka som huvuddomare. Hon gjorde ett fint jobb.

Nyhetsbild

Saara Norrgrann: 1879 begränsades ingen skidåkare på grund av kön – lika distanser är nutid

KRÖNIKA I längdskidåkningen ska herrar och damer framöver åka samma sträckor i världscupen. Men varför gör man det så komplicerat när man ändrar reglerna?

Nyhetsbild

Sören Bäck: Jaro underpresterar – borde tränaren få sparken?

KRÖNIKA Jarotränaren får besk kritik via sociala medier. Röster höjs att Jimmy Wargh borde få sparken. Chefstränaren utvärderas med hårda data som inspelade poäng, men helhetsbilden är mera mångfacetterad än så.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: Läckert läge för KPV – all press på Jaro

FOTBOLL

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Egen härd är guld värd – vi har bevittnat blåvit ishockeyhistoria

KRÖNIKA Guld, silver, guld. Jukka Jalonens finalsaldo sedan 2019 är förbluffande bra. Lejonen är numera en ishockeymaskin av sovjetiska mått.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Fyra raka finaler – ett ofattbart saldo!

KRÖNIKA En Jukka Jalonen i båset och ett finländskt landslag på isen. Den kombinationen bär raka vägen till final oavsett om det spelas VM eller OS.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Fiasko blev fest – kanske bäst att "Mörkö" slutar sova middag

KRÖNIKA Lejonen var stundvis i rejäl brygga mot Slovakien, men en viss Marko Anttila garanterade att VM-festen fortsätter hela helgen.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Lejonen kommer aldrig att förlora kvartsfinalen mot Slovakien – precis allt talar för finländsk fest

KRÖNIKA Finland möter i kvällens kvartsfinal en motståndare som är omöjlig att förlora mot. Med tretton raka segrar är Slovakien Lejonens favoritmotståndare nummer ett.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: VM-festen som försvann – eller gjorde den?

KRÖNIKA Ishockey-VM i Tammerfors har kritiserats för den tama stämningen. "Det är för tyst i hallen," klagas det. På plats kan jag säga: det är inget större fel på publikfesten – överhuvudtaget.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Fem steg till festyra – så här gräver Lejonen guld i hemma-VM

KRÖNIKA Rollsättningen, spelsystemet och powerplay/boxplay är tre viktiga faktorer i jakten på finländsk guldglans på hemmais.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: Favorittippat Jaro tar medveten risk

FOTBOLL

Nyhetsbild

Saara Norrgrann: Kvinnliga tränare är en viktig resurs – därför behöver jag en mångfald av förebilder

KRÖNIKA De kvinnliga tränarna är på frammarsch i Finland och har en hel massa kompetens att bidra med. Men vi behöver luckra upp normerna kring tränarskapet.

Nyhetsbild

Christoffer Lindén: Ferrari vinner VM – Williams är årets överraskning och Aston Martin floppar

KRÖNIKA Efter sex testdagar på två banor går det att förutse trender i F1-cirkusen. Ingen har ännu visat sin maxkapacitet – men bedömningar kan göras på det som vi sett och hört.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Bra att FSI tar bladet från munnen – idrotten bör ingå i sanktionspaketet

KOMMENTAR Finlands Svenska Idrott gör helt rätt när förbundet säger att Ryssland bör utestängas från det internationella idrottsutbytet och att inga internationella mästerskap ska få arrangeras inom de ryska gränserna.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Två oförglömliga OS-veckor är över – bästa blåvita insatsen på 20 år värd att fira

KRÖNIKA De 24:e vinterspelen blev sett till förväntningarna en blåvit framgångssaga – trots flera stora medaljmissar. Här fem saker att minnas från OS i Peking.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Dagens bästa OS-Lejon var en björn i rinken – tack för uppvisningen, Finland!

KRÖNIKA OS-debutanten Hannes Björninen tog det ryska ledningsmålet med en axelryckning, bar Lejonen på sina axlar och fixade en oförglömlig guldfest.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Säkert som ett Franz Jäger – Finland är mer redo än någonsin att vinna OS-guld

KRÖNIKA Jukka Jalonens Lejonlag har hittat ett sätt att vinna matcher som tidigare upplagor av blåvita landslag förmodligen hade lyckats förlora. Det kan bära ända fram till ett efterlängtat OS-guld.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Stor, större, Niskanen – skidfantomen bjöd på fantastisk finländsk fest

KRÖNIKA 30-åringen cementerade allra senast nu sin plats som en av alla tiders finländska olympier. Guldformen lovar manna även inför kommande tävlingar.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Bitterljuva blåvita minuter – det här är OS när det är som bäst

KRÖNIKA Inför OS fanns vissa chanser till medalj på tio klassiskt. Det blev två – och på vilket sätt de kom!

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Vidundret från Vasa briljerar i OS – och vi har bara sett början på Mäkis äventyr

KRÖNIKA I Finland firar vi fjärdeplatser och det med all rätt. Joni Mäkis överraskande drag visar varför.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Sällan har en fjärdeplats smakat så gott – vilken OS-resa av Kerttu Niskanen

KRÖNIKA Från foten i paket till medaljhopp i Peking. Kerttu Niskanen visade med all tydlighet varför de blåvita medaljförväntningarna kan skruvas upp.