Vasa

Nyhetsbild

VIFK-killar kämpar om EM

FOTBOLL Jeremiah Streng och Benjamin Hiekkanen tillhör fotbollsframtiden. Nu ska de spela den första kvalturneringen med sikte på Europamästerskapen nästa sommar.

Nyhetsbild

Nya dekanus vill stärka pedagogiska fakulteten

Ska satsa på att skapa möjligheter, synergieffekter, förutsättningar utveckling och få mera kunskaper om minoriteter och minoritetsspråk.

Sahlström vald till ny dekanus på ÅA

VASA Fritjof Sahlström har av rektor utsetts till ny dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Nu ska åttorna testa kultur

VASA I tre år ska i princip alla Finlands åttor få en extra dos kultur. På onsdagen bänkade sig de första österbottniska konsttestarna i salen på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Asta sjunger om sin skog

VASA Asta, 10 år, från Vasa trivs på scenen och gillar att sjunga för publik. På lördag tävlar hon i MGP, låtskrivartävlingen för 8-15-åringar.

Nyhetsbild

Keistinens fakta om VCS granskas av JK

Timo Keistinen bör prickas av JK för sitt utlåtande om Vasa centralsjukhus. Det anser Jan-Erik Granö. Granö har tillsammans med Rurik Ahlberg anmält Social- och hälsovårdsministeriets Timo Keisti­nen och Anne Koskela till Justitiekanslern.

Nyhetsbild

Timell tillbaka på mässa

Martin Timell är ett av dragplåstren på byggmässan i Korsholm. Cirka 9 000 besökare väntas till Botniahallen.

Nyhetsbild

Skarvgruppen godkände plan

Snart finns ett underlag för ansökan om skarvbekämpning. Men om det blir lättare att ansöka om undantagstillstånd återstår att se.

Nyhetsbild

Beslut för snabbare epikriser på svenska

Två nya översättarbefattningar ska korta översättningskön. Klienten ska genast i kallelsen till sjukhuset bli upplyst om rätten till en epikris på svenska – och det är personalen på sjukhuset som ska fråga på vilket språk klienten vill ha sin sjukjournal.

Nyhetsbild

Samarbetsförhandlingar på HSS Media

Av ekonomiska och produktionsmässiga orsaker inleder HSS Media samarbetsförhandlingar. Förhandlingarna omfattar hela personalen och kan leda till uppsägningar av högst nio i personalen.

Rattfull körde mot rött

VASA På lördagskvällen fick polisen en anmälan om en misstänkt rattfyllerist i Roparnäs.

Nyhetsbild

Mäktig Billy Elliot på Vasa stadsteater

RECENSION Det är fart och fläkt från första stund. "Billy Elliot" på Vasa stadsteater bjuder på en otroligt fin show om hur viktigt det är att våga vara sig själv.

Nyhetsbild

Vasabo får fängelse för marijuanasmuggling

I RÄTTEN En 35-årig man från Vasa döms till 2 år och 11 månaders ovillkorligt fängelse för grovt narkotikabrott. Han försökte kvittera ut ett paket innehållande 4,5 kilo marijuana från postkontoret i Sunnanvik.

Nyhetsbild

Polis: Jag kunde ha blivit skjuten

Åklagaren yrkar på 1 år och 10 månaders ovillkorligt fängelse för mannen som pistolhotade polisen i Hemstrand i somras.

Nyhetsbild

Lyckad sjöräddningsövning på Kvarken

Det brinner på bildäck på ­Wasa Express, så började storolycksövningen på Kvarken.

Nyhetsbild

Klara bevis för skjutningen i Hemstrand

I RÄTTEN Åklagaren yrkar på 1 år och 10 månaders ovillkorligt fängelse för mannen som polisen tvingades skjuta i magen i Hemstrand, Vasa i juli i år.

Nyhetsbild

Företag åtalat för allmänfarlig sprängning

En jordbyggnadsfirma och en person med licens för sprängningsarbete åtalas för en detonation som gick åt skogen. Sprängningen i Vasa centrum ledde till att stenar flög in genom balkongfönster.

Nyhetsbild

Sjukskötare får villkorligt för morfinstölder

En 43-årig man från Vörå döms till 10 månaders villkorligt fängelse. Han stal morfin för eget bruk från Vasa centralsjukhus där han jobbade.

Nyhetsbild

Polisen: Flera tips om lördagens biljakt i Vasa

UPPDATERAD Polisen har fått in flera tips av trafikanter som väjt undan för bilisten som flydde från polisen i Vasa centrum i lördags. Förhör har nu hållits med den 35-årige mannen som körde bilen.

Nyhetsbild

Sport trubbigt i powerplay

ISHOCKEY Sport och Lukko bjöd stundtals på kalashockey på Kopparön. Gästerna for i väg med poängen tack vare bättre skärpa i numerärt överläge.

Nyhetsbild

Ala-Kokko lämnar ordförandeskapet

Efter tre år som ordförande för De gröna i Vasa valkrets lämnar Laura Ala-Kokko posten. Nu vill hon satsa sin tid på stadsstyrelsen.

Nyhetsbild

Kämpar mot hederskultur

Vi måste ställa krav för att få stopp på hederskulturen, säger Sohelia Fors som föreläser i Vasa i helgen.

Nyhetsbild

VPS utspelat på hemmaplan

FOTBOLL En dålig första halvlek såg till att VPS förlorade mot HJK.

Nyhetsbild

Jens Lax får fotopris

Jens Lax från Vasa har vunnit tävlingskategorin "Konstverk i naturen" (Luonnon taidetta) på den internationella naturfotofestivalen i Kuusamo som pågår till söndag.

Nyhetsbild

Känslosam dag i rätten

På fredagen fick de anhöriga till styckmordsoffret komma till tals i rättegången. Och det blev en hel del känslor.

Nyhetsbild

Snabbare, skickligare Sport

ISHOCKEY Mika Järvinen har etablerat sig som en pålitlig pjäs i Sport. Tony Sund vill bli en given del av ligalaget. Och bägge tycker att det ser bra ut inför ligastarten.

Nyhetsbild

Målsägande: "Det var en avrättning"

I RÄTTEN Styckmordsrättegången är påfrestande för de anhöriga. Rekonstruktionen visade hur brutalt brottet mot griftefrid var.

Nyhetsbild

KAJ producerar musikal för Wasa Teater

VASA Wasa Teater inleder spelåret 2018-2019 med en nyskriven musikal. På scen står humorgruppen KAJ tillsammans med skådespelare från teatern.

Misstänkt rattfyllerist miste körkortet

VASA En 59-årig man från Seinäjoki misstänks för rattfylleri efter ha stoppats av en polispatrull på Köpmansgatan i Gamla Vasa i på tisdag förmiddag strax efter klockan 10.

Cyklist påkörd i Vasa

VASA Solen skymde sikten för bilist - körde på cyklist.

Nyhetsbild

Mystisk båtstöld förbryllar

VASA I fjol stals en båt från Gerby båthamn. Den hittades 11 månader senare i ett buskage bara 600 meter från ägarens hem. Polisen utreder det egendomliga fallet.

Nyhetsbild

Skrev avhandling om veganism som trenddiet

VASA Veganismen riskerar att gå samma öde till mötes som många livsstilsdieter. Intresset svalnar när det blir en övergående trend, visar doktorsavhandling från Vasa universitet.

Nyhetsbild

Koskimaa får spela

FOTBOLL Ville Koskimaas avstängning hävs. Han får spela i fredagskvällens match mot HJK.

Nyhetsbild

Finland åkte på storstryk mot Nederländerna

FOTBOLL Mot Nederländerna skulle Finland bygga vidare på den solida insatsen mot Belgien. I stället blåste en orange vind upp pojkarna på läktaren.

Nyhetsbild

Sjukhuset behöver mera bröstmjölk

VASA Varje droppe är viktig. Personalen på barnavdelningen hoppas att fler mammor ska sälja bröstmjölk till Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Nederländerna utklassade Finland

FOTBOLL Finlands U19-landslag åkte på storstryk mot Nederländerna i den sista matchen av för-EM.

Nyhetsbild

Hemstrandsfallet upp i rätten

VASA Fallet med mannen som hotade med vapen i Hemstrand i juli tas upp i rätten. Det här skriver Pohjalainen.

Nyhetsbild

Atakayi och Eremenko från start

FOTBOLL Båda Jarotalangerna får chansen från start när Finlands U19-pojkar avslutar För EM i Vasa.

Nyhetsbild

Sjukjournal skickades på finska till Norge

Vasa centralsjukhus skickade sjukjournaler och läkarintyg på finska till norsk myndighet. Det har fördröjt handläggningen av en ansökan om sjukpension.

Nyhetsbild

Mäkynen leder landskapet

Matias Mäkynen, SDP, är ny ordförande för Österbottens landskapsfullmäktige. Joakim Strand fortsätter som styrelseordförande.

Nyhetsbild

Litmanen med och bygger framtiden

FOTBOLL Jari Litmanen ser stora mängder fotboll för att kunna utveckla de unga landslagsspelarna. Just nu är han U19-landslagets granskande öga i Vasa och Seinäjoki.

Nyhetsbild

Här testas nya kreativa lärmiljöer

VASA Stora mjuka dynor i stället för pulpeter. En smarttavla kopplad till internet och Youtube. Robotar att programmera. 3D-skrivare. Här får lärare testa nya verktyg.

Nyhetsbild

Åklagaren: Han försökte brinna inne

I RÄTTEN En 22-årig man är åtalad för grov misshandel och sabotage. Enligt åklagaren tände han eld på sig själv.

Nyhetsbild

Kvarken ports vd slutar

VASA Matti Esko har tackat ja att bli vd för stuveribolaget Hangö Stevedoring. Han säger att det varit en givande att jobba i hamnen i Vasa.

Nyhetsbild

Voutilainen fortsätter i VPS

FOTBOLL Mittfältaren Jerry Voutilainen fortsätter spela för VPS. 22-åringen har skrivit under ett kontrakt av modellen 2+1 år.

Nyhetsbild

Tonåringar rånade massös

Två tonåriga män från Vasa döms till villkorliga fängelsestraff för grovt rån. De rånade en massagesalong – och kom över 50 euro.

Nyhetsbild

Sport vassare än Lukko

ISHOCKEY Sport stod för två bra perioder och besegrade Lukko i försäsongens sista hemmamatch.

Nyhetsbild

Fick 4,5 kilo droger per post

En 35-årig Vasabo åtalas för grovt narkotikabrott. Han försökte hämta ut 4,5 kilo marijuana från postkontoret i Sunnanvik.

Nyhetsbild

Linman tävlar i Tähdet, tähdet

TV Sångaren André Linman, från Vasa, medverkar i underhållningsprogrammet Tähdet, tähdet på MTV3. Premiärprogrammet sänds den 8 oktober.

Nyhetsbild

Nya chefsöverläkaren vill ge bra vård i Vasa

Nya chefsöverläkaren Jesper Ekelund vill att patienterna på Vasa centralsjukhus ska få högklassig vård och bra vårdupplevelser.