Kronoby

Nyhetsbild

Myran vann mot MPS

Myran hänger med i toppstriden. Samtliga fyra topplag vann helgens matcher.

Privat klinik blev plus för Kronoby

Kronoby kommun kan spara drygt 22 000 euro på veterinärvården i och med att en privat veterinärklinik öppnats i Kronoby centrum.

Grönt ljus för vägflytt i Terjärv

Nymans Lantbruk Ab får lov att flytta Furuvägen på ett avsnitt från korsningen vid Storbackavägen och cirka 250 meter mot Furu.

Kronoby vill inte delta i finansiering

Kronoby kommun vill inte i det här skedet delta i finansieringen av det nya stödtjänstbolag som planeras i Mellersta Öster­botten.

Nyhetsbild

Ådalens skola kräver mer pengar

KRONOBY Renoveringen av Ådalens skola kräver ytterligare en kvarts miljon euro i år. Totalt är kostnaderna efter det uppe i 3,75 miljoner euro.

Nyhetsbild

Rockkväll väcks till liv i Kronoby

KRONOBY Det har gått mer än tio år sedan Krombi Rock senast ordnades. Men nästa fredag är det dags igen.

Kronoby ordnar tomtrea

KRONOBY Kronoby kommun ordnar en tomtfestival på Fiskarholmens byggplaneområde den 30 september. Då lottas en tomt ut. Resten av året säljs tomter på området till halva priset.

Kronobystyrelsen vill inte ordna folkomröstning

Kronobystyrelsen vill inte att det ordnas någon folkomröstning om landskapstillhörigheten. Och beslutet om en konsekvensutredning om landskapstillhörigheten kan vänta till i sommar.

Nyhetsbild

Guld i skol-FM för Björkgren

Det blev en stor dag för IF Drotts och Oxhamns Alexander Björkgren när skol-FM i friidrott avslutades i Nedervetil.

Nyhetsbild

Sent baklängesmål för Myran

IK Myran kunde ha gått upp i delad serieledning, men PKKU kvitterade på övertid.

Nyhetsbild

Fortsätter driva Seljes

KRONOBY Företagaren Juhani Kemppainen fortsätter att driva Seljes semesterby till årets slut. Hyresavtalet med Kronoby kommun har förlängts.

Nyhetsbild

Skrev en bok om släkten

KRONOBY Hans familj lämnade Småbönders för Sverige. Han hade lässvårigheter och mobbades första läsåret. Nu har Karl-Johan Storbacka skrivit en bok.

Nyhetsbild

Landskapsfrågan upp i styrelsen

KRONOBY Fyra motioner med anknytning till landskapsfrågan behandlas i Kronobystyrelsen på måndag.

Nyhetsbild

Fyra föreningar på utställning

I stadshuset i Karleby pågår under september månad en mångsidig utställning med över 50 konstverk.

360 unga anmälda till skol-FM

FRIIDROTT Skol-FM i Nedervetil samlar 360 deltagare till start på lördag och söndag. Arrangörerna inom IF Åsarna räknar sammantaget med 600 prestationer under de två tävlingsdagarna.

Kronobybo vann 30 000 euro

KRONOBY En nätspelare i Kronoby vann 31 975 euro på Veikkaus efter att ha satsat en euro. Kronobybon spelade på vadslagningsspelet Flervad med fyra matcher.

Nyhetsbild

Flygfältet fick tillstånd

KRONOBY Flygplatsen i Kronoby ska effektivera kontrollen av yt- och grundvattnet i området. Utgående från resultaten ska en åtgärdsplan göras upp för att förebygga riskerna för en förorening av grundvattnet.

Nyhetsbild

Oktoberfest på lördag

På lördag startar årets oktoberfest, den traditionella ölfestivalen, i München. Också Kronoby får sin egen oktoberfest samma dag.

Nya delägare i KS Geoenergi

KRONOBY Ägarstrukturen i Kronobyföretaget KS Geoenergi har ändrats. Ny vd från den 1 september är Stefan Storvall.

Skolbuss körde i diket

KRONOBY En skolbuss körde i diket längs Dunderkärrvägen, i närheten av järnvägen, i Kronoby på tisdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Nextjet fortsätter sälja biljetter

KRONOBY. Flygbolaget Nextjet säljer på nätet biljetter som gäller även efter den 17 november. Det här kan vara olagligt.

Nyhetsbild

Lastbil fattade eld

KRONOBY Elsystemet började brinna på en lastbil i Terjärv på tisdagen.

Nyhetsbild

Myran med i toppen

FOTBOLL Spelet ville inte komma i gång och tränaren Magnus Slotte var missnöjd med energinivån. Men fyra mål gav tre poäng och Myran fortsätter att utmana i toppen.

Nyhetsbild

Av kärlek till de gamla bruksföremålen

KRONOBY Lars och Iris Boholm har inrättat ett eget museum med bruksföremål uppe på vinden. Det mesta har funnits i huset sedan gammalt.

Nyhetsbild

Åsarna värd för skol-FM

FRIIDROTT IF Åsarna strävar efter att ordna större tävlingar minst vartannat år. För två år sedan stod klubben värd för SFI-mästerskapen. Om en dryg vecka arrangeras skol-FM i Nedervetil.

Nyhetsbild

Hon vill främja hälsan

Efter jobb i Alperna och Ecuador har Hanna Lindholm landat i Kronoby. Här ska hon vikariera som fritidskoordinator till nästa sommar.

Nyhetsbild

Trafikolycka i Kronoby

KRONOBY En trafikolycka inträffade på riksåttan i Kronoby vid 13.20-tiden i dag. Två personer skadades lindrigt i krocken.

Cykellopp i Nedervetil

Söndagen den 10 september ordnar IK Myran ett motionslopp på cykel genom tre kommuner.

Nyhetsbild

Skolvägsfrågan tas upp på nytt

KRONOBY Det blev inget beslut om Söderpåraselevernas skolskjuts ännu på torsdagens nämndmöte. Frågan remitterades med rösterna 7–2.

Svårt att hinna med miljöinspektioner

KRONOBY En tillsynsplan för miljövården i Kronoby har uppgjorts och godkänts. De nyinförda regelbundna inspektionerna sätter press på miljöbyrån.

Nyhetsbild

Inreder färgstarkt med stänk av nostalgi

BYGGA & BO Att återanvända och ta vara på gamla saker ingår i Thea Snåres filosofi. Varför köpa nytt när det finns så mycket gammalt fint att rädda, säger hon.

Nyhetsbild

Besvären mot mjölkgården tillbakavisas

KRONOBY Tillståndssektionen i Kronoby anser att man hade tagit hänsyn till grannarnas anmärkningar när man beviljade miljötillstånd för ett djurstall i Nedervetil.

Karlebyfirma gräver vidare i Kronoby

KRONOBY Kokkolan Autoilijat får tillstånd att ta cirka 360 000 kubikmeter sand på ett sex hektar stort område vid Langtågsvägen i Kronoby.

Nyhetsbild

Pannrum brann i verkstad

Terjärv En brand bröt ut i ett pannrum vid en 400 kvadratmeter stor verkstad på Skullbackavägen i natt. Räddningsverket larmades klockan 00.38.

Miljötillstånd möter hårt motstånd i Kronoby

KRONOBY Sju besvär har inlämnats mot ett miljötillstånd som Kronobys tillståndssektion beviljat. NTM-centralen hör till dem som motsätter sig tillståndet.

Nyhetsbild

Renovering eller nybygge är frågan

NEDERVETIL Lönar det sig att renovera församlingshemmet i ­Nedervetil, eller blir det billigare att ­bygga nytt? Det är den stora frågan som kyrkliga samfälligheten väntar få svar på.

Kronoby säger upp avtal om järnvägsspår

KRONOBY Kommunen säger upp avtalet om det stickspår som löper öster om järnvägsstationen.

Kronoby utsåg vänortsgrupp

KRONOBY Kommunen har nu en kommitté för vänortssamarbetet för perioden 2017-2019. På måndagens möte utsåg kommunstyrelsen också en förvaltningsnämnd för Kronoby Blomsterfond.

Nyhetsbild

Mat från sju länder på MI-kurs

KRONOBY Det här året försöker Kronoby MI satsa mer på språkundervisningen med nybörjarkurser i franska, italienska, ryska och arabiska.

Nyhetsbild

Kronoby kommun kräver närservice

KRONOBY Kronoby kräver att bäddplatserna i Terjärv finns kvar efter vårdreformen. Ambulansen i Nedervetil bör också få fortsätta.

Styrelsemöten blir inte öppna

KRONOBY Kronobystyrelsens möten ska inte vara öppna för allmänheten.

Nyhetsbild

Anrik förening tar ny fart

Kronoby ungdoms- och nykterhetsförening värvar nya medlemmar. Visionen är att Samlingshuset ska bli ett kultur- och allaktivitetshus.

Nyhetsbild

Albäck skrev skällsord till kvinnor

Centerpolitikern Peter Albäck skrev skälls- och könsord till kvinnor på Facebook. Centern fördömer men säger att det är distriktets sak att ta till åtgärder.

Nyhetsbild

Antonia Haga VM-nia

Antonia Haga slutade på nionde plats på måndagens medeldistans då VM i cykelorientering inleddes i Vilnius i Litauen. Ingrid Stengård blev fyra.

Nyhetsbild

Olika världar möttes i Nedervetil

FOTBOLL Toppmatchen i Nedervetil bjöd på två lag som jobbar ur helt annorlunda förutsättningar och på många sätt är varandras motsatser.

Nyhetsbild

De vill ha en trygg skolväg

KRONOBY Den första skoldagen stod flera barn i Påras och väntade på en skolbuss som aldrig kom.

Nyhetsbild

Seriefinal i Nedervetil

Det blir seriefinal i Nedervetil på lördag när TiPS kommer på besök. Samtidigt har Myran chans till revansch för 2-0-nederlaget i våras.

Nyhetsbild

Cronehovs ishall renoveras

ISHOCKEY Cronehovs ishall håller på att renoveras. Under tiden tränar och spelar IK Kronan i Anders Wiklöf-arena. Det inkluderar också fredagens cupmatch mot S-Kiekko.

Nyhetsbild

Reparationer stör inte skolarbetet

KRONOBY Luftproblemen i Nedervetil skola och Terjärv skola påverkar inte skolarbetet i någon större utsträckning.

Nyhetsbild

Stora renoveringar krävs i Kronoby

KRONOBY Både Nedervetil skola och Terjärv skola är i behov av omfattande renoveringar. Men frågan är om det lönar sig att renovera.