Nykarleby

Nyhetsbild

Lammen bara försvann

NYKARLEBY När Britt Nyman kom till hagen för att se till sina får möttes hon av en bedrövlig syn. Fyra låg döda och två lamm saknades.

Bilförare misshandlad i Nykarleby

NYKARLEBY En ung man misstänks för misshandel efter en incident i Nykarleby i måndags. Strax innan hade han ställt sig framför en bil på Topeliusesplanaden.

Nyhetsbild

Vargar dödade får i Nykarleby

UPPDATERAD Två vargar dödade fyra får nära bebyggelse i Nykarleby, uppger polisen.

Nyhetsbild

Med fokus på kvinnorna

NYKARLEBY Juthbacka Teaters litteraturkvällar "En ö i hjärtat - 100 år av kvinnoöden" hyllar Finland och lyfter samtidigt det skrivna ordet.

Nyhetsbild

Många nya rävnamn i Blue Fox

INNEBANDY Blue Fox herrlag har bytt skepnad. Tolv nya rävar tumlar om i grytet samtidigt som profiler som Alexander Nyman, Anton Kallvik och Tero Saaristo bytt klubbadress.

Nyhetsbild

Strandvall tog FM-silver

Minken-junioren Amanda Strandvall tog FM-silver i D18-klassen då sprinten avgjordes i Helsingfors. Strandvall hittade sina 14 kontroller på jämt 14 minuter, vilket var åtta sekunder långsammare än Jasmiina Rantala från Rasti-Lukko i Raumo.

Nyhetsbild

Ny grill öppnade i Nykarleby

NYKARLEBY I fredags utökades utbudet på restauranger i Nykarleby. Då slog grillen Scandic burger & grill upp sina dörrar.

Nyhetsbild

Muik mot nya mål

ISHOCKEY Även om André Smulter gått igenom drygt 100 spelare inför Muiks Finlandsseriedebut blev omsättningen i truppen rätt liten.

Fredric Portin i favoritlaget i FM-kavlen i Esbo

Fredric Portin tillhör det största favoritlaget i lördagens FM-budkavle i Esbo. Portin har två årsfärska VM-medaljörer med sig i Paimion Rastis lag, då sprinttrean Frederic Tranchand ska orientera den andra sträckan och långdistansmästaren Olav Lundanes ankaretappen.

Nyhetsbild

Servicetrafik tar ny fart

NYKARLEBY Det finns en bred politisk vilja att köra i gång beställningstrafik för dem som bor ute i byarna och som inte har tillgång till bil.

Nyhetsbild

Nya spår: Flera vargar rör sig i Jeppo

JEPPO På tisdagen kom beviset. Minst fyra vargar håller till vid gårdarna nära Jeppo centrum. I området vågar man inte låta barnen leka ensamma utomhus. Och oron för korna är stor.

Lindrig krock i Nykarleby

Halv två på måndagseftermiddagen var olyckan framme i Nykarleby.

Nyhetsbild

Krock på riksåttan – en till sjukhus

NYKARLEBY En långtradare och en personbil krockade på riksåttan i Ytterjeppo på måndagen. Personbilsföraren fördes medvetslös med ambulans till sjukhus.

Få bindningar i Nykarleby

Listan på olika bindningar som förtroendevalda och ledande tjänstemän lämnat in i Nykarleby är inte speciellt lång.

Nyhetsbild

Reko Nykarleby flyttar till torget

NYKARLEBY Kommersen på Reko Nykarleby har minskat på sistone. I ett försök att skaka liv i handeln flyttar ringen till torget.

Nyhetsbild

Mästerskapet gick till värdarna

BANHOPPNING Nykarleby Ridklubb visade sig vara aningen ofina värdar ­genom att lägga beslag på två av medaljerna i Österbottens mästerskap i söndags. NURK tog både guld och brons i lagtävlingen.

Nyhetsbild

Spännande om svensk hjälte

RECENSION Harald Edelstam (1913–1989) var svensk diplomat som blev världskänd efter militärkuppen i ­Chile då han erbjöd asyl åt 1 300 förföljda ­chilenare och andra latin­amerikaner och förmodligen räddade­ livet på flera av dem.

Nyhetsbild

Låna, lyssna och hör

NYKARLEBY Nu är det möjligt att låna tekniska hörhjälpmedel från Nykarleby stadsbibliotek.

Nyhetsbild

Vasastuderande i bussolycka

Uppdaterad Två personer skadades lindrigt då en buss med studerande från Vasa övningsskola körde i diket utanför Klippans lägerområde i Monäs på fredagen.

Nyhetsbild

Två till sjukhus efter motorcykelkrock

NYKARLEBY Förarna fick föras till sjukhus då en motorcykel och en moped krockade i Nykarleby på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Ovanlig fiskfångst utanför Socklot

Utanför Socklot fångades en ovanlig fisk. Den förekommer vanligen inte i Österbotten utan kan ha fått ofrivillig skjuts med ett fartyg för att hitta hit.

Polisen misstänker liga ligger bakom stölder

Under sommaren har åtta inbrott mot skogsmaskiner inträffat. Polisen ber nu om hjälp för att få fast ligan man misstänker ligga bakom stölderna.

Nyhetsbild

Folkmusik med Berghagen

NYKARLEBY På lördag bjuds det på folkmusik i Nykarleby. Artister är bland annat Lasse Berghagen och Heléne Nyberg.

Nykarleby köper mark vid riksåttan

NYKARLEBY Stadsstyrelsen föreslår att fullmäktige köper tilläggsmark intill riksåttan i Ytterjeppo.

Nyhetsbild

Nykarleby vill syna villaboendet

NYKARLEBY I Nykarleby finns en tydlig politisk vilja bland förtroendevalda att göra det möjligt eller åtminstone mera flexibelt att bli bofast på fritidsstugan.

Nyhetsbild

Tuffar på i Topelius spår

KOVJOKI I Kovjoki steg Zacharias Topelius både av och på tåget på sina resor till och från hemstaden. Det vill Kovjokiborna påminna om då Nykarlebyborna inför 200-årsjubileet tar hem sin Topelius.

Nyhetsbild

Folkdräkten i fokus på folkfest

NYKARLEBY Lär dig mer om folkdräktens historia – och passa på att visa upp din dräkt på lördagens folkfest i Stjärnhallen.

Nyhetsbild

Svinbra med ekokött

Under lördagen höll 35 ekologiska gårdar runt om i landet öppet hus. I Munsala i Nykarleby hade konsumenter möjlighet att bekanta sig med svinproduktionen vid Skogsjö gård som drivs av Tommy Nyholm med far, Steve Nyholm.

Nyhetsbild

Willman: Frostdahl avgör inte när jag slutar

NYKARLEBY Det var stadsdirektör Gösta Willman som drog applåderna i fullmäktige på torsdag kväll i Nykarleby.

Nyhetsbild

Nykarleby Arbis laborerar med gammalt och nytt

NYKARLEBY Arbis bjuder under det inkommande läsåret på trolleri-kemikurs för barn – och ersätter Anja Pärson med Anders Bagge på föreläsningsfronten.

Nyhetsbild

Hinderbana lockade 61

Hinderbaneloppet vid Valtersbacken i Nykarleby lockade 61 deltagare. Det var den första tävlingen av det här slaget i regionen och fick namnet Tough Valter.

Nyhetsbild

Skolfreden i Nykarleby utlystes med historiska inslag

NYKARLEBY Skolfred utlystes för ­alla skolor i Finland på torsdagen. I Nykarleby samlades Metsäkulman koulu, Skogsparkens skola, Normens skola, Carleborgsskolan och Topeliusgymnasiet ­mangrant på skolgården och fick lyssna till både tal och sång.

Nyhetsbild

Frostdahl vill söka ny stadsdirektör till Nykarleby

NYKARLEBY Jan-Erik Frostdahl (SFP) vill att Nykarleby inleder rekryteringen av en ny stadsdirektör. Gösta Willman uppnår full pension i december 2018.

Nyhetsbild

Skildrar barnet under krigen

KULTUR Vad är krig egent­ligen? Och varför kommer pappa inte hem? Frågorna var många för barnen i krigets ­Finland. Nu finns ett barns upplevelser i bokform.

Nyhetsbild

100 nya hus ryms i ny plan för Nystan

NYKARLEBY Utkastet till nya bostadsområdet i Nystan är klart. Nu får stadsborna säga sitt.

Nyhetsbild

Två bilar stötte ihop i Socklot

NYKARLEBY En mindre trafik­olycka inträffade i Socklot strax före klockan 13 i dag.

Nyhetsbild

Marknaden inleddes i solsken

NYKARLEBY Den trettioåttonde Juthbackamarknaden inleddes i perfekt marknadsväder. De bästa kapen gjordes som vanligt tidigt på morgonen.

Nyhetsbild

I Juthbackavimlet

Juthbackamarknaden Många Juthbackabesökare passade på att hälsa åt nära och kära vid ÖT:s monter.

Nyhetsbild

Kommersen i full gång vid Juthbacka

NYKARLEBY Redan tidigt på fredagsmorgonen hade de ivrigaste marknadsbesökarna hittat till Juthbackamarknaden. Se vårt bildspel!

Nyhetsbild

Dödförklarad Bob kom hem

NYKARLEBY I slutet av juli försvann mopsen Bob från familjen Palomäki-Helléns gård i Monå. Nästan tre veckor senare chockar den återvändande mopsen sitt gårdsfolk som trodde deras hund var död.

Nyhetsbild

50-årig truck firas i öppen fabrik

NYKARLEBY Det har i år gått 50 år sedan den första Minkomatictrucken såg dagens ljus. Det firar tillverkaren, Norcar-BSB, med öppet hus i fabriken i Nykarleby på lördag.

Nyhetsbild

Lyckan lyser i kulturnatten

NYKARLEBY Torget var smockfullt redan från start då Jeppo Ungdomsorkester blåser i gång kulturnatten. Det gjorde de med inget mindre än Finlandiahymnen för att hylla 100-åriga Finland.

Nyhetsbild

Penttinen är Nykarlebys första Stjärnkusk

TRAV. Stjärnkusken avgjordes i Nykarleby och vinnare blev Rory Penttinen tillsammans med hästen Dynamit Harry och hjälpkusken Mikael Östman.

Nyhetsbild

Marknaden blev ett monster

NYKARLEBY Från en innergård till en gigantisk skrotmarknad. Men Juthbackamarknaden hade kunnat ta slut när det gick som bäst.

Nyhetsbild

Företagare sålde lagergods på torget

NYKARLEBY De lokala företagarna i Nykarleby passade på onsdag på att bli kvitt sitt lagergods på stadens torg.

Nyhetsbild

Karakilometern och drop in-vigslar inhiberas

På grund av för få anmälningar blir det lite ändringar i programmet för Kulturveckan i Nykarleby.

Nyhetsbild

Djur spred glädje på Hagalund

NYKARLEBY Under tisdagen fick de boende på Hagalund i Nykarleby uppskattat besök av en mängd olika husdjur, inklusive hussar och mattar.

Nyhetsbild

Nykarleby vill inte förbjuda vindkraft

NYKARLEBY Jan-Erik Frostdahl, (SFP), som vill att Nykarleby förbjuder byggande av vindkraftsparker i staden, får inget medhåll alls i stadsstyrelsen.

Nyhetsbild

Ovana travkuskar greppar tyglarna

NYKARLEBY Med kända lokala profiler som tävlar i trav vill Nykarleby Hästvänner öka kunskapen om hästsporten i trakten.

Nyhetsbild

Orädd diplomat fascinerar år efter år

NYKARLEBY Mats Fors intresse för diplomaten Harald Edelstam har hittills resulterat i en film och en biografi. Nu är Fors aktuell med första romandelen i en trilogi om Edelstam.