|

Pengarna åter för usel utbildning i Sverige

En svensk högskola tvingas betala tillbaka studieavgifter på närmare 20.000 euro efter att en amerikansk student stämt skolan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Utbildningen på Mälardalens högskola i Sverige höll inte måttet. Därför ska skolan betala tillbaka studieavgifterna på totalt 170 182 kronor (18 300 euro) – plus ränta – till en student från USA som stämt högskolan. – Jag är överlycklig! Det har tagit nästan tre år men nu är det över, säger hon till TT. Västmanlands tingsrätt konstaterar att studenten "varit skyldig att betala en studieavgift motsvarande högskolans kostnader för att få del av utbildningen och möjlighet att få en kandidatexamen" och att det därmed uppkommit ett avtal mellan elev och högskola. Men Universitetskanslersämbetet slog fast att kandidatprogrammet Analytical finance inte höll måttet. Därför ska eleven ha sina pengar tillbaka, eftersom "hennes utbildning i praktiken saknade värde", enligt tingsrätten. Clarence Crafoord är chef på Centrum för rättvisa, som drivit fallet och agerat ombud åt den amerikanska studenten Connie Dickinson. Han säger att dagens dom är väldigt viktig. – Det är viktig signal till landets högskolor och universitet om att de måste se till att säkra kvaliteten på de utbildningar som erbjuds mot betalning till utländska studenter. Men det är också en signal till de som drabbas på samma sätt som Connie om att de inte är rättslösa, säger han. Mälardalens högskola har ännu inte bestämt om de ska överklaga domen. Om högskolan väljer att inte överklaga betalas studieavgiften tillbaka till Connie Dickinson. Hon är numera gift med en svensk man och bosatt i Sverige, Trots att hon lade närmare två år på en utbildning som senare visade sig vara i princip värdelös har hon inte tappat förtroendet för det svenska utbildningsväsendet. – Det enda jag alltid velat ha är en kandidatexamen och nu när jag bor här tänker jag ge det ett nytt försök. Inför höstterminen 2011 infördes anmälnings- och studieavgifter för sökande i Sverige som inte är medborgare i EU, EES-länderna eller Schweiz.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Italienare öppnade gräns – får kalla handen

"Välkommen till Italien" hälsas de schweiziska resenärer som passerar den Italienska gränsen, Italienarna är dock inte lika välkomna på andra sidan, något man snart hoppas ändras. Arkivbild.
Foto: Alessandro Crinari/AP/TT

"Välkommen till Italien" hälsas de schweiziska resenärer som passerar den Italienska gränsen, Italienarna är dock inte lika välkomna på andra sidan, något man snart hoppas ändras. Arkivbild.

Sedan den tredje juni är EU-medborgare återigen välkomna i Italien, men italienarna är sällan lika välkomna. Italiens utrikesminister Luigi Di Maio sade under ett besök i grannlandet Slovenien att han hoppas att fler EU-länderna snart ändrar den inställningen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan