|

Pengarna åter för usel utbildning i Sverige

En svensk högskola tvingas betala tillbaka studieavgifter på närmare 20.000 euro efter att en amerikansk student stämt skolan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Utbildningen på Mälardalens högskola i Sverige höll inte måttet. Därför ska skolan betala tillbaka studieavgifterna på totalt 170 182 kronor (18 300 euro) – plus ränta – till en student från USA som stämt högskolan. – Jag är överlycklig! Det har tagit nästan tre år men nu är det över, säger hon till TT. Västmanlands tingsrätt konstaterar att studenten "varit skyldig att betala en studieavgift motsvarande högskolans kostnader för att få del av utbildningen och möjlighet att få en kandidatexamen" och att det därmed uppkommit ett avtal mellan elev och högskola. Men Universitetskanslersämbetet slog fast att kandidatprogrammet Analytical finance inte höll måttet. Därför ska eleven ha sina pengar tillbaka, eftersom "hennes utbildning i praktiken saknade värde", enligt tingsrätten. Clarence Crafoord är chef på Centrum för rättvisa, som drivit fallet och agerat ombud åt den amerikanska studenten Connie Dickinson. Han säger att dagens dom är väldigt viktig. – Det är viktig signal till landets högskolor och universitet om att de måste se till att säkra kvaliteten på de utbildningar som erbjuds mot betalning till utländska studenter. Men det är också en signal till de som drabbas på samma sätt som Connie om att de inte är rättslösa, säger han. Mälardalens högskola har ännu inte bestämt om de ska överklaga domen. Om högskolan väljer att inte överklaga betalas studieavgiften tillbaka till Connie Dickinson. Hon är numera gift med en svensk man och bosatt i Sverige, Trots att hon lade närmare två år på en utbildning som senare visade sig vara i princip värdelös har hon inte tappat förtroendet för det svenska utbildningsväsendet. – Det enda jag alltid velat ha är en kandidatexamen och nu när jag bor här tänker jag ge det ett nytt försök. Inför höstterminen 2011 infördes anmälnings- och studieavgifter för sökande i Sverige som inte är medborgare i EU, EES-länderna eller Schweiz.

Kommentarer
|

Världens minsta bebis har fått åka hem

Nyhetsbild
Ryusuke Sekino med mamma Toshiko och pappa Kohei. Foto: Kyodo News via AP/TT
När han föddes var han den minsta bebis som förlösts – med en matchvikt på blott 258 gram. Efter sex månaders intensivvård har den japanske pojken Ryusuke Sekino fått lämna sjukhuset tillsammans med sina föräldrar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Högtryck över Finland – kan bli över 20 grader i början av veckan

I söder och i väster blir det sol, men mot slutet av veckan blir det kanske molnigare igen.

Nyhetsbild
Utrikes

Oscar Winberg: Kan vi sluta tala om Donald Trump?

Allt för mycket fokus ligger i dag på Donald Trump. Det går sällan en vecka utan att man hör om Förenta staternas nuvarande president på nyheterna, sociala medier eller i någon form av underhållning.

Nyhetsbild
Sport

Katastrof: Smålejonen överkörda av Tjeckien

ISHOCKEY Smålejonens kräftgång i U18–VM fortsätter. Förlusten, den tredje i detta VM, mot Tjeckien sätter en enorm press på laget inför tisdagens match mot Schweiz. Då avgörs om det blir kvartsfinal för Finland.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis ... eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Mest läst senaste veckan