|

Pengarna åter för usel utbildning i Sverige

En svensk högskola tvingas betala tillbaka studieavgifter på närmare 20.000 euro efter att en amerikansk student stämt skolan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Utbildningen på Mälardalens högskola i Sverige höll inte måttet. Därför ska skolan betala tillbaka studieavgifterna på totalt 170 182 kronor (18 300 euro) – plus ränta – till en student från USA som stämt högskolan. – Jag är överlycklig! Det har tagit nästan tre år men nu är det över, säger hon till TT. Västmanlands tingsrätt konstaterar att studenten "varit skyldig att betala en studieavgift motsvarande högskolans kostnader för att få del av utbildningen och möjlighet att få en kandidatexamen" och att det därmed uppkommit ett avtal mellan elev och högskola. Men Universitetskanslersämbetet slog fast att kandidatprogrammet Analytical finance inte höll måttet. Därför ska eleven ha sina pengar tillbaka, eftersom "hennes utbildning i praktiken saknade värde", enligt tingsrätten. Clarence Crafoord är chef på Centrum för rättvisa, som drivit fallet och agerat ombud åt den amerikanska studenten Connie Dickinson. Han säger att dagens dom är väldigt viktig. – Det är viktig signal till landets högskolor och universitet om att de måste se till att säkra kvaliteten på de utbildningar som erbjuds mot betalning till utländska studenter. Men det är också en signal till de som drabbas på samma sätt som Connie om att de inte är rättslösa, säger han. Mälardalens högskola har ännu inte bestämt om de ska överklaga domen. Om högskolan väljer att inte överklaga betalas studieavgiften tillbaka till Connie Dickinson. Hon är numera gift med en svensk man och bosatt i Sverige, Trots att hon lade närmare två år på en utbildning som senare visade sig vara i princip värdelös har hon inte tappat förtroendet för det svenska utbildningsväsendet. – Det enda jag alltid velat ha är en kandidatexamen och nu när jag bor här tänker jag ge det ett nytt försök. Inför höstterminen 2011 infördes anmälnings- och studieavgifter för sökande i Sverige som inte är medborgare i EU, EES-länderna eller Schweiz.

Jag rekommenderar artikeln
Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Underhållande hockeymatch – Hermes slog TuTo

ISHOCKEY Hermes och Åbolaget TuTo bjöd på säsongens hittills bästa match i Karleby.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan