|

Nato: Vi flyger inte utan transponder i Europa

Pentagon har inte en tanke på att ha påslagna transpondrar under underrättelseflygningar över Östersjön inom ryskt synhåll, säger en källa. Zoom
Foto: AFP / Lehtikuva

Pentagon har inte en tanke på att ha påslagna transpondrar under underrättelseflygningar över Östersjön inom ryskt synhåll, säger en källa.

Jaktplan som flyger på uppdrag av Nato flyger inte utan att ha transpondern påslagen i Europa, uppgav Nato till FNB i helgen. Det samma gäller Natos egna Awacs-radarplan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I uttalandet tar Nato inte ställning till enskilda medlemsländers agerande i luften. FNB bad under helgen om ett uttalande av Nato om flygsäkerheten på Östersjön och om att flyga utan att ha transpondern påslagen. Rysslands president Vladimir Putin sade i Gullranda på fredagen att Natoländernas plan flyger utan att ha transpondern påslagen på Östersjön dubbelt så ofta som ryska plan gör det. Frågan kom upp då president Sauli Niinistö sade under en presskonferens på fredagen att han föreslår ett beslut om att alltid använda transpondrar i Östersjöområdet. Putin sade att han ställer sig positiv till förslaget. Då ett flygplan inte har sin transponder påslagen syns planet inte i civila radar och därmed kan inte civila plan heller se stridsflygplanet. Militära radar och stridsflygplan ser å sin sida även flygplan som flyger utan en påslagen transponder. Flygsäkerheten på Östersjön och de ryska planens agerande har lyfts upp flera gånger. Bland annat har de baltiska länderna anklagat Ryssland för upprepade luftrumskränkningar de senaste månaderna och sagt att ryska plan flyger utan att ha transpondern påslagen. Också Nato lyfter fram de ryska stridsplanens agerande i sitt uttalande till FNB. – Vi har på den senaste tiden sett farligt och oprofessionellt agerande av ryska stridsplan nära USA:s fartyg och plan på Östersjön, står det i uttalandet som Nato skickade till FNB per mejl. I Natos uttalande lyfts också fram att transpondrar inte är det enda som påverkar flygsäkerheten. – De ryska stridsplanen låter ofta bli att anmäla sina planerade flygrutter eller så kommunicerar de inte med flygledningen. Nato har diskuterat om situationen med Ryssland och diskussioner ska också föras i fortsättningen, står det i uttalandet. President Putin sade på fredagen att förslaget om att använda transpondrar ska tas upp efter Natos toppmöte i Warszawa i ett möte mellan Natoländerna och Ryssland i Bryssel.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

HS: Finansministeriet spår en ljusare framtid

Ministeriet offentliggör sin egentliga vårprognos nästa vecka. I den beaktas också de beslut som fattas under budgetförhandlingarna som förs den här veckan.
Foto: Pixabay

Ministeriet offentliggör sin egentliga vårprognos nästa vecka. I den beaktas också de beslut som fattas under budgetförhandlingarna som förs den här veckan.

Finansministeriet väntas presentera en klart ljusare ekonomisk prognos för regeringen på onsdag, skriver Helsingin Sanomat.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan