|

Värttinä-vibbar och rocksväng

NyhetsbildZoom
Jessica Riippa hade en stark scennärvaro när hon framträdde med LaRiippa Group. Foto: Kasper Gustavsson
Två konserter. En där Jessica Riippa visade röstresurserna, en där Johan Engström fingerpickade som en Ytteressebo.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Onsdagen på Kaustbyfestivalen är oftast den mest finlandssvenska dagen. Då syns finlandssvenska spelmän och kvinnor, samt spelmanslag och ensembler medverka i många konserter längs med dagen. På sen eftermiddag äntrar La Riippa Group Café Mondos scen. La Riippa Group med sångerskan Jessica Riippa i spetsen, framför låtar från hennes skiva från 2013, men även nyare material som växt fram för just detta sammanhang. Låtarna och berättelserna, tangerar ofta kärlek eller politik, och ges liv i olika musikaliska skepnader; en världsmusikalisk sammansmältning av folk, rock, jazz och lite tango. framför allt Julia Hanssons dragspel men även Johanna Lönngrens violin sätter prägel på gruppens klang. Vid pianot sitter Jonathan Streng, medan grunderna för svänget läggs av grooviga basisten Oskar Sandin och trummisen Valter Söderbacka. Jessica Riippa visar upp imponerande röstresurser och hennes scennärvaro går inte att ta miste på, även om den inte alltid smittar av sig till de övriga musikerna. Just i det här sammanhanget sticker låtarna på Nedervetildialekt (”Steinreiså och ”Ja veit”) ut med sin intensitet och energi. Dramatiska ”Han for i argona” framkallade Värttina-vibbar och ett intressant möte mellan soulen i Riippas röst och Hanssons intensiva dragspel. La Riippa Group hinner bjuda på cirka en halv timme musik innan konserten lite snopet måste avbrytas i förtid eftersom ett åskväder har orsakat strömavbrott. Senare på kvällen äntrar Jorma Lover & The Others Café Mondos scen. Trion består av Johan Engström (sång/gitarr), Johan Emet (gitarr/sång) och Egon Veevo (kontrabas/sång). De tre vännerna uppträder främst sommartid med rockabillyinspirerad repertoar ofta i ”The Rock and Roll Trio”-stil, det vill säga utan trummor och med ett sväng grundat i samspelet mellan kompgitarr och kontrabas. Johnny Burnett, Johnny Cash, Roy Orbison, rhythm and blues och country/western-klassiker tuffar förbi i snabbt takt. Dessa kompletteras med bland annat legenden om ”Jorma Lover” [”you’re my lover”] och ”From Tallinn with Love” vilka är smakprov från den skiva med eget material som är på gång.Trion njuter av varandras musikerskap och den gedigna kollektiva kunskap man besitter lyckas man omforma till en attans svängande och publikvändlig helhet. De i publiken som hade stannat kvar efter suomirockaren Olavi Uusivirtas spelning eller Kauko Käyhkö-allsångskonserten fick sig en fördjupning i rockhistorien i ett varmhjärtat och uppsluppet format. Engström, som skulle kunna tälja guld som smörig countrysångare när som helst, har en röst och riktning i sin fingerpicking som om han vore uppvuxen på hårt arbete och motorolja i Ytteresse. Emet, mest känd som jazzpianist, visar att han också är de vackra ståltrådsmelodiernas man, medan Veevo bjuder på ett oemotståndligt kontrabasslappande med glimten i ögat. Jorma Lover & The others kan upplevas i samband med Jakobs Dagar. Rekommenderas.

Musik

  • La Riippa Group
  • Jorma Lover & The others
  • Kaustby folkmusikfestival
  • Café Mondo, 13.7.2016
Jag rekommenderar artikeln
Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Underhållande hockeymatch – Hermes slog TuTo

ISHOCKEY Hermes och Åbolaget TuTo bjöd på säsongens hittills bästa match i Karleby.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan