|

EU:s splittring stör Turkiet-diplomatin

Turkiet. Arkivbild. Zoom
Foto: LK/Adem Altan

Turkiet. Arkivbild.

Ordväxlingen mellan EU och Turkiet har blivit hätskare under veckan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt forskare är ordkriget en röra av gamla fördomar, Turkiets vilja att få visumfrihet till Europa och EU:s splittring, som Turkiet strävar efter att fördjupa. Utrikespolitiska institutets chef Teija Tiilikainen säger att de senaste dagarnas splittring inom EU speglar den gamla splittringen från tiden då medlemskapsförhandlingarna med Turkiet inleddes. Till exempel Österrike förhåller sig mycket skeptiskt till ett turkiskt medlemskap i unionen. Tidigare i veckan sade Österrikes förbundskansler Christian Kern att Turkiet inte passar som medlem i unionen. Turkiet utrikesminister Mevlüt Cavusoglu svarade med att anklaga Österrike för rasism. Han sade att Österrike är ett centrum för radikal rasism. På lördagen nådde ordkriget nya nivåer när Österrikes högerpopulistiska frihetsparti jämförde kuppförsöket i Turkiet med riksdagshusbranden i Tyskland 1933. Adolf Hitler utnyttjade mordbranden för att genomdriva lagar som gjorde honom till diktator. Turkiet strävar även efter att skapa splittring inom EU och visa att EU har olika krav för olika länder, säger Turkietexperten forskaren Johanna Vuorelma vid universitetet i Warwick. – I Turkiet finns en stark känsla att EU:s politik är inkonsekvent och orättvis. Tyvärr skapar EU goda förutsättningar för det här, säger Vuorelma. Visumfriheten turkisk inrikespolitik Tiilikainen säger att de traditionella skiljelinjerna inom EU:s Turkietpolitik har ändrats i och med att flyktingläget skapat ett nytt beroende av Turkiet. De länder som burit den största flyktingbördan har nu minskat sin kritik mot Turkiet. – Man anser att man måste göra eftergifter och se mellan fingrarna för att få ett slut på flyktingströmmen, säger Tiilikainen. Turkiet och EU ingick på våren ett flyktingavtal för att göra det svårare för flyktingar att ta sig till Europa. I utbyte lovade EU att snabba på förhandlingarna om Turkiets EU-medlemskap och visumfriheten. Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu sade på onsdagen att Turkiet kommer att upphäva avtalet om unionen inte beviljar turkar visumfrihet under de närmaste månaderna. Vuorelma säger att visumfriheten är ett viktigt mål för Turkiets ledare eftersom president Erdogans parti AKP behöver folkligt stöd. – Visumfriheten har länge funnits på agendan eftersom turkarna har många band till Europa. Alla turkar tar alltid upp frågan i diskussioner, säger Vuorelma.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

180 smittade efter bröllopsfest – ingen av de döda var på bröllopet

Högtidsdagen slutade i en tragedi som nu drabbar en hel delstat. Ett bröllop i amerikanska Maine den 7 augusti har hittills resulterat i närmare 180 coronasmittade och sju dödsfall. Ingen av de avlidna hade besökt ceremonin.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan