|

MunU kliver av serien i protest

NyhetsbildZoom
Munsala United har gjort sitt i fotbollens division sju för säsongen. Avhoppet är ett ställningstagande mot den snäva, finländska asylpolitiken.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

När det återstår bara tre omgångar av fotbollssäsongen tar Munsala United ett drastiskt beslut. MunU kliver av seriespelet i protest mot att anfallaren Jabril Olol Warsame fått avslag på sin ansökan om asyl i Finland.

- Vi tycker att vi måste börja trampa vår regering på tårna i den här frågan. Det här är vårt sätta att bidra, säger lagledaren Tomas Knuts.

Munsala United rubricerar sitt upprop på Facebook med "Nu räcker det, Migri!".

Det som upprör Jabrils lagkompisar är att han ska skickas tillbaka till en ytterst osäker tillvaro och framtid i Somalia.

"Det tänker MunU inte acceptera och nu tänker föreningen ställa sig på barrikaderna och protestera mot Migrationsverkets beslut. Om Finland gör livet surt för Jabril och MunU, tänker MunU göra livet surt för Finland.

Nu hoppas MunU skapa opinion i Fotbollsfinland och i förlängningen få ordning på asylprocesserna i landet. Därför har MunU idag, hör och häpna, beslutat dra sig ur serien! Om inte Jabril får spela för MunU tänker MunU inte spela alls", skriver klubben.

Knuts tycker att det är horribelt att en skötsam kille som vill bli integrerad får avslag på sin avsökan om asyl i det trygga Finland.

- Han har varit över ett år i Finland och fått flera stödfamiljer i vår stad som tar hand om honom som sin egen pojke. Om det finns sociala nätverk som jobbar för att han ska integreras och som hjälper honom lära sig språket finns det inga argument som talar för att han ska sändas tillbaka.

Knuts betvivlar visserligen att ett av Finlands sämsta fotbollslag kan få regeringen att ändra sin politik, men det är viktigt att göra en insats och påtala att det regelverk som i dag omger asylfrågan måste förändras.

-Munsala United brukar jobba med glimten i ögat, men nu har vi ett mycket allvarligt budskap. Att vi kommer att få böter för vårt avhopp svider i plånboken, men alla har varit införstådda med att vi ska försöka göra en insats så att Jabril får stanna. Jabrils avslag om asyl kommer också att överklagas.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan