|

Hon gör musikal i London

Sofia Lybäck är skådespelare, dansare och koreograf. Hon har fått jobb i La Strada som får premiär i februari. Zoom
Foto: Kitty Lingmerth

Sofia Lybäck är skådespelare, dansare och koreograf. Hon har fått jobb i La Strada som får premiär i februari.

Det bubblar i Londons teatervärld. Och mitt i grytan står Sofie Lybäck, som kommer att vara med när Fellinis ”La Strada” blir musikal.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Just nu är Sofie Lybäck i Stockholm, men efter att ha gjort koreografin till Karleby Ungdomsförenings nyårsrevy i december återvänder hon till England för att vara med i sin första stora professionella produktion där. Federico Fellinis berömda film ”La Strada” ska få liv på scenen i en helt ny bearbetning av Sally Cookson, med musik av Benji Bower. Efter en sexton veckor lång turné runtom i England i vår ska föreställningen spelas på The Other Palace i Londons West End. – Det känns helt otroligt att vara med. Något av en dröm som går i uppfyllelse, säger Sofie Lybäck. Hon blev rekommenderad till audition av en kollega och var med på en auditionsvecka med callbacks, som det heter. – Plötsligt fick jag reda på att jag fått jobbet. Det kom snabbt på. Det gör det ofta i den här branschen. Sofie Lybäck tog examen från East 15 Acting School i somras och var redan inställd på att börja söka sig tillbaka till Norden – dels för att hon längtar efter att få spela på sitt ­modersmål, dels på grund av brexit som gjorde henne trött på England. – Men den här produktionen känns så rätt och intressant. Det speciella med ”La Strada” är att vi kommer att jobba med ett slags improvisationsteater. På engelska kallas det ”devising”, och innebär att ensemblen är med och skapar produktionen. Federico Fellinis Oscarbelönade film från 1957 har satts upp på Broadway i New York, men där lades ”La Strada” ner efter bara en misslyckad föreställning 1969. – Det här teamet vill göra annorlunda. Mer skapa en reaktion på innehållet och ta upp handlingen till diskussion, nå djupare in i publiken, säger Sofie Lybäck. – Vi kommer till exempel att jobba mycket med folkmusik. I ensemblen, som handplockats för att berätta en historia, finns väl inte en enda person med samma bakgrund. Det blir en mycket fysisk föreställning, med musik och sång, baserad på vilka ensemblens styrkor är. Själv kommer Sofie Lybäck till exempel att spela ukulele. – Det är väldigt utmanande, jag har inte stått på scen som musiker tidigare. Helt ärligt vet jag inte riktigt vad som väntar, men det finns ett fint professionellt team bakom och mycket förväntan kring projektet i London. Vilka är dina egna styrkor? – Jag vill tro det är min fysiska grund som dansare, men juryn kanske har valt mig av helt andra orsaker, säger Sofie Lybäck. – Sist och slutligen har jag också jobbat mycket med ensembler. Att vara lyhörd och ödmjuk är väldigt viktigt när man jobbar tillsammans. Jag är inte heller så rädd för att ­göra fel längre. Sofie Lybäck, skådespelare, dansare och koreograf, har fått jobb i ”La Strada” som får premiär i februari.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan