|

Hon gör musikal i London

NyhetsbildZoom
Sofia Lybäck är skådespelare, dansare och koreograf. Hon har fått jobb i La Strada som får premiär i februari. Foto: Kitty Lingmerth
Det bubblar i Londons teatervärld. Och mitt i grytan står Sofie Lybäck, som kommer att vara med när Fellinis ”La Strada” blir musikal.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Just nu är Sofie Lybäck i Stockholm, men efter att ha gjort koreografin till Karleby Ungdomsförenings nyårsrevy i december återvänder hon till England för att vara med i sin första stora professionella produktion där. Federico Fellinis berömda film ”La Strada” ska få liv på scenen i en helt ny bearbetning av Sally Cookson, med musik av Benji Bower. Efter en sexton veckor lång turné runtom i England i vår ska föreställningen spelas på The Other Palace i Londons West End. – Det känns helt otroligt att vara med. Något av en dröm som går i uppfyllelse, säger Sofie Lybäck. Hon blev rekommenderad till audition av en kollega och var med på en auditionsvecka med callbacks, som det heter. – Plötsligt fick jag reda på att jag fått jobbet. Det kom snabbt på. Det gör det ofta i den här branschen. Sofie Lybäck tog examen från East 15 Acting School i somras och var redan inställd på att börja söka sig tillbaka till Norden – dels för att hon längtar efter att få spela på sitt ­modersmål, dels på grund av brexit som gjorde henne trött på England. – Men den här produktionen känns så rätt och intressant. Det speciella med ”La Strada” är att vi kommer att jobba med ett slags improvisationsteater. På engelska kallas det ”devising”, och innebär att ensemblen är med och skapar produktionen. Federico Fellinis Oscarbelönade film från 1957 har satts upp på Broadway i New York, men där lades ”La Strada” ner efter bara en misslyckad föreställning 1969. – Det här teamet vill göra annorlunda. Mer skapa en reaktion på innehållet och ta upp handlingen till diskussion, nå djupare in i publiken, säger Sofie Lybäck. – Vi kommer till exempel att jobba mycket med folkmusik. I ensemblen, som handplockats för att berätta en historia, finns väl inte en enda person med samma bakgrund. Det blir en mycket fysisk föreställning, med musik och sång, baserad på vilka ensemblens styrkor är. Själv kommer Sofie Lybäck till exempel att spela ukulele. – Det är väldigt utmanande, jag har inte stått på scen som musiker tidigare. Helt ärligt vet jag inte riktigt vad som väntar, men det finns ett fint professionellt team bakom och mycket förväntan kring projektet i London. Vilka är dina egna styrkor? – Jag vill tro det är min fysiska grund som dansare, men juryn kanske har valt mig av helt andra orsaker, säger Sofie Lybäck. – Sist och slutligen har jag också jobbat mycket med ensembler. Att vara lyhörd och ödmjuk är väldigt viktigt när man jobbar tillsammans. Jag är inte heller så rädd för att ­göra fel längre. Sofie Lybäck, skådespelare, dansare och koreograf, har fått jobb i ”La Strada” som får premiär i februari.

Kommentarer
|

Officiella Beatles-kopian till Karleby – första konserten i Finland

Nyhetsbild
Johan Björk och Pekka Kuusansalo är övertyggade om att Beatles-stilen är gångbar ännu i dag. Foto: Markku Jokela
Den 12 oktober ges i Karleby möjlighet att återuppleva 1960-talets Beatles-yra. Då spelar The Cavern Club Beatles i Campushallen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Högtryck över Finland – kan bli över 20 grader i början av veckan

I söder och i väster blir det sol, men mot slutet av veckan blir det kanske molnigare igen.

Nyhetsbild
Utrikes

Oscar Winberg: Kan vi sluta tala om Donald Trump?

Allt för mycket fokus ligger i dag på Donald Trump. Det går sällan en vecka utan att man hör om Förenta staternas nuvarande president på nyheterna, sociala medier eller i någon form av underhållning.

Nyhetsbild
Sport

Katastrof: Smålejonen överkörda av Tjeckien

ISHOCKEY Smålejonens kräftgång i U18–VM fortsätter. Förlusten, den tredje i detta VM, mot Tjeckien sätter en enorm press på laget inför tisdagens match mot Schweiz. Då avgörs om det blir kvartsfinal för Finland.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis ... eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Mest läst senaste veckan