|

Hon gör musikal i London

NyhetsbildZoom
Sofia Lybäck är skådespelare, dansare och koreograf. Hon har fått jobb i La Strada som får premiär i februari. Foto: Kitty Lingmerth
Det bubblar i Londons teatervärld. Och mitt i grytan står Sofie Lybäck, som kommer att vara med när Fellinis ”La Strada” blir musikal.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Just nu är Sofie Lybäck i Stockholm, men efter att ha gjort koreografin till Karleby Ungdomsförenings nyårsrevy i december återvänder hon till England för att vara med i sin första stora professionella produktion där.

Federico Fellinis berömda film ”La Strada” ska få liv på scenen i en helt ny bearbetning av Sally Cookson, med musik av Benji Bower.

Efter en sexton veckor lång turné runtom i England i vår ska föreställningen spelas på The Other Palace i Londons West End.

– Det känns helt otroligt att vara med. Något av en dröm som går i uppfyllelse, säger Sofie Lybäck.

Hon blev rekommenderad till audition av en kollega och var med på en auditionsvecka med callbacks, som det heter.

– Plötsligt fick jag reda på att jag fått jobbet. Det kom snabbt på. Det gör det ofta i den här branschen.

Sofie Lybäck tog examen från East 15 Acting School i somras och var redan inställd på att börja söka sig tillbaka till Norden – dels för att hon längtar efter att få spela på sitt ­modersmål, dels på grund av brexit som gjorde henne trött på England.

– Men den här produktionen känns så rätt och intressant. Det speciella med ”La Strada” är att vi kommer att jobba med ett slags improvisationsteater. På engelska kallas det ”devising”, och innebär att ensemblen är med och skapar produktionen.

Federico Fellinis Oscarbelönade film från 1957 har satts upp på Broadway i New York, men där lades ”La Strada” ner efter bara en misslyckad föreställning 1969.

– Det här teamet vill göra annorlunda. Mer skapa en reaktion på innehållet och ta upp handlingen till diskussion, nå djupare in i publiken, säger Sofie Lybäck.

– Vi kommer till exempel att jobba mycket med folkmusik. I ensemblen, som handplockats för att berätta en historia, finns väl inte en enda person med samma bakgrund.

Det blir en mycket fysisk föreställning, med musik och sång, baserad på vilka ensemblens styrkor är. Själv kommer Sofie Lybäck till exempel att spela ukulele.

– Det är väldigt utmanande, jag har inte stått på scen som musiker tidigare. Helt ärligt vet jag inte riktigt vad som väntar, men det finns ett fint professionellt team bakom och mycket förväntan kring projektet i London.

Vilka är dina egna styrkor?

– Jag vill tro det är min fysiska grund som dansare, men juryn kanske har valt mig av helt andra orsaker, säger Sofie Lybäck.

– Sist och slutligen har jag också jobbat mycket med ensembler. Att vara lyhörd och ödmjuk är väldigt viktigt när man jobbar tillsammans. Jag är inte heller så rädd för att ­göra fel längre.

Sofie Lybäck, skådespelare, dansare och koreograf, har fått jobb i ”La Strada” som får premiär i februari.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Cyberskurkar stjäl kundlistor, ritningar och affärsplaner för flera miljarder euro per år

Finlands Näringsliv (EK) varnar för cyberattacker som snuvar allt fler företag på affärshemligheter. De ekonomiska förlusterna av dessa cyberattacker uppgår till miljardbelopp i Finland.

Sport

Hermes föll på slutrakan

Ishockey Hermes hade länge 2-2 borta mot regerande mästarna KeuPa HT, men föll på slutrakan.

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen svarar på JO-klagan om vargen: Vi gjorde inget fel

VÖRÅ Polisen anser inte att de gjorde något fel när de lät bli att avliva vargen som rörde sig på en gårdsplan i Kimo i maj. Så svarar man på JO-klagomålet som Vöråstyrelsen lämnade in i somras.

Nyhetsbild
Lokalt

Initiativ tas till en landsförsamling i Pedersöre

PEDERSÖRE Nästa veckas onsdag tar församlingsråden i Pedersöre, Esse och Purmo ställning till en fusion av de tre församlingarna. Efter det går troligen ett initiativ i frågan vidare till Borgå domkapitel.

Mest läst senaste veckan