|

Belönas för studsande ljus

NyhetsbildZoom
Peter Hedman belönas för sin avhandling. Foto: Privat
Peter Hedman får pris för årets bästa matematisknaturvetenskapliga avhandling pro gradu i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ska man skapa trovärdig ljussättning i en avancerad dataspelsscen krävs enorm beräkningskapacitet som knappast fungerar i realtid – om man inte använder en algoritm som Peter Hedman utvecklat i sin pro graduavhandling. Den avhandlingen belönas nu som årets bästa av föreningen Matematisk-naturvetenskapliga Akademiker (MAL).

Peter Hedman, 27, är uppvuxen i Jakobstad, har studerat vid Helsingfors universitet och skriver som bäst på sin doktorsavhandling vid University College of London.

Eller – som bäst är han sedan i juni bosatt i Seattle och sysselsatt som forskningsassistent på Facebook.

På torsdagen var han i alla fall i Helsingfors där han fick ta emot MAL:s pris för årets bästa avhandling.

– Klart att det känns bra, det här är värt en resa till Helsingfors, säger Hedman, som jag når i en taxi på väg från flygplatsen till prisceremonin.

Peter Hedmans avhandling är tvärvetenskaplig med beröringspunkter i såväl matematik, fysik som datavetenskap.

I sin avhandling har han forskat i hur ljus återkastas från olika slags ytor i en datagrafik.

– Ska man göra det här i realtid krävs enorm beräkningskapacitet. I min modell har jag undersökt teoretiskt hur ljuset studsar, analyserat det matematiskt och skapat en algoritm för att simulera det, förklarar Hedman.

Det här förenklar det betydligt för den som vill skapa datagrafik som lever med ljus som ändras och förflyttas.

Den doktorsavhandling Peter Hedman skriver på handlar också om grafik men ur ett annat perspektiv, det handlar om hur man kan skapa tredimensionell "verklighet" utgående från vanliga tvådimensionella bilder.

Hans forskningsprojekt – som snart ska stå färdigt – på Facebook tangerar samma område.

Hedman återvänder från Seattle till London i januari.

Prissumman är 5.000 euro, pengar Hedman ska använda för att finansiera sin doktorsavhandling.

Peter Hedman

  • Född 1989.
  • Student från Jakobstads gymnasium 2008.
  • Filosofie magister från HU 2015.
  • Sedan 2014 forskarstuderande vid UCL med sikte på doktorsgrad.
  • Som bäst anställd som forskningsassistent av Facebook i Seattle.
Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan