|

Psykolog kritiserar knarkare hårt

NyhetsbildZoom
På tisdagen föreläste psykolog och docent Thomas Lundqvist om cannabis påverkan på tonårshjärnan. Hans budskap var inte otydligt. Foto: Mikael Nybacka
Psykolog Thomas Lundqvist har träffat nästan 4.000 cannabisrökare. Han har förolämpat de flesta av dem och förödmjukat resten. Eftersom cannabis gör dig korkad, säger han.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Lundqvist, docent i psykologi vid Lunds universitet, är varken försynt eller försiktig. Han är en internationellt erkänd forskare kring cannabis påverkan av hjärnan i allmänhet och tonårshjärnan i synnerhet. Han har under karriären träffat över 3.750 cannabisrökare. Han har slutat dalta med dem, för det fungerar inte.

Cannabisanvändare hör till den grupp människor som kallas faktaresistenta; folk som snöat in sig på något som inte omfattas av majoriteten eller samhället överlag. Och då isoleras man i en bubbla – tillsammans med andra användare.

– Cannabis är en känsloimiterande drog. Som din första förälskelse. Du får ett rus som är mindre än heroin och amfetamin men som ändå gör att du känner dig förälskad. Skillnaden är att du kan göra det helt allena. Men problemet är att du blir lite korkad, säger Lundqvist.

Du är ganska provocerande...

– Det beror på att jag vet vad jag pratar om.

– Om du som tonåring röker en gång i helgen så märks det i skolan på måndag. Om du röker en eller två gånger till så märks det i inlärningen ännu på onsdag. Och när din aktivitetsnivå sänkts tillräckligt så kommer det rus du får att ge dig en känsla av att du normaliseras, men du är fortfarande kognitivt nedsatt. Men eftersom du då inte längre förmår granska dig själv kritiskt så sitter du i ett psykiskt fängelse utan att veta om det, säger Lundqvist.

Vuxna som rökt regelbundet sedan tidiga tonår uppvisar drastiska nedsättningar i de kognitiva funktionerna. Lundqvist pratar om en teflonhjärna som inget fastnar i. Färdigheter som koncentration, uppmärksamhet, lång- och korttidsminnet och att sätta saker i ett större sammanhang tar alla hårda smällar.

Men användarna har alltid svar på tal.

– De brukar säga "Cannabisförbudet inskränker på individens frihet". Den motiveringen gillar jag bäst. Jag brukar kontra med "Får man i den individuella frihetens namn våldta vem som helst?" och "Vem ska betala för att du röker på? Du har ju inget jobb så du betalar inte. Ska jag betala för ditt rökande med mina skattepengar? Nä", säger Lundqvist.

– Användarna sysslar med postsanning och faktaresistens. Ni ska inte gå i debatt med dem. Be dem berätta och motivera och använda sina hjärnor. Då brukar de få det svårt.

Utmärkande för de som rökt på länge är en oförmåga att fatta beslut och en tendens att upprepa misstag. Den nedsatta tankeförmågan gör att man i stället skapar nya tankemönster för att hantera verkligheten.

– Omgivningen bleknar. Man tappar tråden i samtal och har svårt att uppskatta tiden. Om du sitter kvar i det när du är 25 så får du inget särskilt bra liv, säger Lundqvist.

Han jämför med internets uppväxt.

– Hur hjärnan utvecklas under tonåren och fram till 25 är som resan från modem till bredband. Du måste också lära dig att använda bredbandet och träna upp de nyfunna nervtrådarna. Det viktiga är att utvecklingen sker. Det går inte att göra senare om du gick miste om det under tonåren. Och vi ska komma ihåg att 90 procent börjar använda innan de är 18 år.

En typisk haschrökare har/är:

  • Känslomässigt avtrubbade, avsaknad av empati och sympati.
  • Svårt att finna ord.
  • Oförmögen att hålla en dialog vid liv.
  • Dåligt närminne och fördunklat episodiskt långtidsminne.
  • Stora problem med koncentration och uppmärksamhet.
  • Svårt att återge berättelser.
  • Nedsatt förmåga till självkritik och benägenhet att se sig själv som annorlunda och unik.
  • Källa: droginfo.com, Thomas Lundqvist och internationell forskning

Kommentarer
|

En av Finlands mest eftersökta personer gripen efter 20 år – misstänks för grova ekonomiska brott

Nyhetsbild
En av Finlands mest eftersökta brottslingar har gripits i Polen. Foto: Ari Sundberg/SPT
Centralkriminalpolisen meddelar att Svetlana Hytti har utlämnats till Finland av polsk polis.

Mest läst senaste veckan