Tor Ahlstrand levde och arbetade i en tid när radion och TV:n utvecklades, tekniskt, innehållsmässig, administrativt och geografiskt med etableringen av TV i Vasa. Han gjorde till exempel serier med matprogram i TV redan 1983 och 1991, långt före dagens trend med kockprogram. Hans musikprogram, direktsända eller bandade, profilerade den finlandsvenska radio- och TV-verksamheten gentemot den finska.

Ahlstrand ihågkoms främst för sina dokumentärer och personporträtt för den finlandssvenska televisionen, som till exempel filmerna om Ida Lundberg på Mickelsörarna, och porträtten av Elly Sigfrids och Gunnar Rosenholm. Hans dokumentär om de två dövblinda systrarna i Maxmo prisbelönades på TV-festival i Brighton och finns ännu tillgänglig på Yle Arena.

Ahlstrand började frilansa på radions Vasaredaktion år 1961 under Harald Wiik, och blev fast anställd 1970. Han gick i pension från Yle/FST år 1992. Hans röst kom att personifiera först Österbottnisk journal i radion, och sedan inslagen från Österbotten i den finlandsvenska tevens magasinsprogram Regionalen. Från 1968 och framåt gjorde han inslag för de olika avdelningarna inom riksradion och teven: nyheterna, underhållningen, faktaavdelningen, skol-TV.

Tor Ahlstrand blev 89 år. Familjen uppger att han stilla somnade in på lördagseftermiddagen, svag efter en lång tids sjukdom.