|

En TV-profil gick ur tiden

NyhetsbildZoom
Tor Ahlstrand Foto: Max Nyberg
Radio- och tv-profilen redaktör Tor Ahlstrand har gått bort. Han ihågkoms för sina dokumentärer och personporträtt för den finlandssvenska televisionen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tor Ahlstrand levde och arbetade i en tid när radion och TV:n utvecklades, tekniskt, innehållsmässig, administrativt och geografiskt med etableringen av TV i Vasa. Han gjorde till exempel serier med matprogram i TV redan 1983 och 1991, långt före dagens trend med kockprogram. Hans musikprogram, direktsända eller bandade, profilerade den finlandsvenska radio- och TV-verksamheten gentemot den finska.

Ahlstrand ihågkoms främst för sina dokumentärer och personporträtt för den finlandssvenska televisionen, som till exempel filmerna om Ida Lundberg på Mickelsörarna, och porträtten av Elly Sigfrids och Gunnar Rosenholm. Hans dokumentär om de två dövblinda systrarna i Maxmo prisbelönades på TV-festival i Brighton och finns ännu tillgänglig på Yle Arena.

Ahlstrand började frilansa på radions Vasaredaktion år 1961 under Harald Wiik, och blev fast anställd 1970. Han gick i pension från Yle/FST år 1992. Hans röst kom att personifiera först Österbottnisk journal i radion, och sedan inslagen från Österbotten i den finlandsvenska tevens magasinsprogram Regionalen. Från 1968 och framåt gjorde han inslag för de olika avdelningarna inom riksradion och teven: nyheterna, underhållningen, faktaavdelningen, skol-TV.

Tor Ahlstrand blev 89 år. Familjen uppger att han stilla somnade in på lördagseftermiddagen, svag efter en lång tids sjukdom.

Jag rekommenderar artikeln
Andra läser just nu

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Underhållande hockeymatch – Hermes slog TuTo

ISHOCKEY Hermes och Åbolaget TuTo bjöd på säsongens hittills bästa match i Karleby.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan