|

Jakobstad firade med magnifikt fyrverkeri

Under nyårsfirandet bjöds det också på musik. Stadsstyrelsens ordförande Peter Boström höll nyårstalet framför rådhuset. Jakobstad välkomnade det nya året 2017 med ett magnifikt fyrverkeri.
Staden Jakobstad hälsade det nya året 2017 välkommet med ett magnifikt fyrverkeri på torget på nyårsafton.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Jakobstad inledde firandet av Finlands 100-årsjubileum med en nyårsfest på torget och ett storstilat fyrverkeri.

Åskådare i tusental hade sökt sig till stadens centrum för att bevittna det mäktiga spektakel som lyste upp ett centrum i förvandling till bland annat tonerna av Robbie Williams "Let me entertain you" och Jean Sibelius Finlandia.

Stadsstyrelsens ordförande Peter Boström höll nyårstalet och kunde konstatera att staden förändrats mycket under republikens snart hundra år.

– I år har vi valt att tidigarelägga evenemanget med några timmar för att få flera människor hit, samtidigt är detta även starten på firandet av republiken Finland 100 år, säger Boström.

Annons
Boström tog också fasta på flera av de positiva förändringar som staden och stadens invånare fått uppleva under senare år

– Vi kan för Jakobstads del konstatera att vi nu har det bra förspänt med de stora investeringar som genomförts under de senaste åren. Jakobstads hamn med tillhörande farled har haft viktiga investeringar med bland annat en fördjupad farled och nya kajanläggningar, järnvägen har elektrifierats och infartsleder in till Jakobstad har förbättrats och förbättras hela tiden.

Boström påminde också åhörarna om vad han sade förra gången han höll nyårstalet, det vill säga 2011.

– Då konstaterade jag att det finns mycket planer kring Jakobstads torg. Campus Allegro-bygget pågick för fullt och det fanns planer för det så kallade bankkvarteret samtidigt som en parkeringsanläggning diskuterades. Husgrunden till Rådhuset krävde dyra åtgärder.

– I dag är allt detta genomfört och såväl stadsbilden som aktiviteterna i centrum har förändrats till något helt annat än vad de var då. Även Rådhusets grund är åtgärdad och huset står i dag på stadig grund.

I sitt tal tog Boström även upp stadens ekonomi. Han sade att kommunpolitikerna under den pågående mandatperioden hade som mål att få Jakobstads ekonomi i balans.

– Glädjande nog har vi lyckats med alla de förändringar som planerades, säger Boström.

Under firandet fick publiken också ta del av musikaliska inslag av Dennis Rönngård, Amanda Finnholm och en brassensemble.

Nyårsfesten den 31 december avslutades med det musikfyrverkeri som verkade uppskattas också av andra än stadens invånare, vilket bekräftades av de långa bilköer som bildades vid stadens utfarter efteråt.

Man kan också konstatera att publiken på torget var yngre – och nyktrare – än många andra gånger när staden Jakobstad firat nyår. Den tidiga timmen gjorde att barnfamiljerna var fler än vanligt.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Vattenskoterförare avled efter olycka utanför Kaskö

Ett sjöräddningsuppdrag utanför Kaskö slutade tragiskt på torsdagen.
Foto: Jonny Smeds/Arkiv

Ett sjöräddningsuppdrag utanför Kaskö slutade tragiskt på torsdagen.

En vattenskoterförare försvann utanför Kaskö på torsdagen. Sjöräddningsuppdraget pågick flera timmar men slutade tragiskt.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan