|

Kaskö på lista över "döende" kommuner

Befolkningsutveckling och ekonomi gör Kaskö till en av 57 kommuner på fallrepet, enligt Suomen Kuvalehti.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tidningen har jämfört ekonomiska nyckeltal och befolkningsutveckling och konstaterar att 57 kommuner, alltså omkring en femtedel av Finlands kommuner, kämpar för sin existens. Kaskö är den enda kommunen i Österbotten på listan. Kaskö var också med när tidningen gjorde en liknande undersökning 2010. Siffrorna denna gång gäller 2015.

När det gäller befolkningsutvecklingen och åldersstruktur låg Kaskö näst sämst till 2010, och har nu förbättrat sin ställning till plats sex.

De utsatta kommunernas situation kan komma att förbättras något genom vårdreformen, enligt doktorn i förvaltningsvetenskap Eero Laesterä som Suomen Kuvalehti talat med.

– Fast skatteintäkterna krymper då befolkningen minskar kan kommunerna klara sig som självständiga med finansieringen av de uppgifter som blir kvar, säger han.

I Österbottens närhet finns också Bötom och Storå på listan, liksom bland annat Sastmola i Satakunda.

De flesta listade kommunerna är små och ligger långt från större centralorter, vilket också anges som en förklaring till deras situation.

Kaskö i utsatt läge

  • Mellan 2010 och 2016 minskade befolkningen med 1,3 procent till 1285 invånare.
  • Skattesatsen höjdes med 1,5 procentenheter till 21,50 procent (22 procent 2017).
  • 2010 var försörjningskvoten knappt 60. 2030 väntas den vara 150 (150 personer utanför arbetskraften (exempelvis pensionärer och barn) per 100 förvärvsarbetande). 2030 har var tredje Kasköbo fyllt 75 år.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan