|

Kaskö på lista över "döende" kommuner

Befolkningsutveckling och ekonomi gör Kaskö till en av 57 kommuner på fallrepet, enligt Suomen Kuvalehti.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tidningen har jämfört ekonomiska nyckeltal och befolkningsutveckling och konstaterar att 57 kommuner, alltså omkring en femtedel av Finlands kommuner, kämpar för sin existens. Kaskö är den enda kommunen i Österbotten på listan. Kaskö var också med när tidningen gjorde en liknande undersökning 2010. Siffrorna denna gång gäller 2015.

När det gäller befolkningsutvecklingen och åldersstruktur låg Kaskö näst sämst till 2010, och har nu förbättrat sin ställning till plats sex.

De utsatta kommunernas situation kan komma att förbättras något genom vårdreformen, enligt doktorn i förvaltningsvetenskap Eero Laesterä som Suomen Kuvalehti talat med.

– Fast skatteintäkterna krymper då befolkningen minskar kan kommunerna klara sig som självständiga med finansieringen av de uppgifter som blir kvar, säger han.

I Österbottens närhet finns också Bötom och Storå på listan, liksom bland annat Sastmola i Satakunda.

De flesta listade kommunerna är små och ligger långt från större centralorter, vilket också anges som en förklaring till deras situation.

Kaskö i utsatt läge

  • Mellan 2010 och 2016 minskade befolkningen med 1,3 procent till 1285 invånare.
  • Skattesatsen höjdes med 1,5 procentenheter till 21,50 procent (22 procent 2017).
  • 2010 var försörjningskvoten knappt 60. 2030 väntas den vara 150 (150 personer utanför arbetskraften (exempelvis pensionärer och barn) per 100 förvärvsarbetande). 2030 har var tredje Kasköbo fyllt 75 år.

Kommentarer
|

Väljarna i Lestijärvi och Kaskö de flitigaste förhandsröstarna

Nyhetsbild
35,5 procent av väljarna i Vasa valkrets valde att rösta på förhand. Bilden från Kronoby kommungård där Pia Byskata fungerat som valfunktionär. Foto: Jonas Brunnström
59,8 procent av invånarna i den lilla kommunen Lestijärvi röstade på förhand. Kasköborna var nästan lika aktiva – där har 54,5 procent redan röstat i riksdagsvalet.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan