Tidigare har Laukkanen varit en gång på prispallen när hon kom trea i Kontiolax säsongen 2013–14. Nu kröntes den långa karriären med seger och en prischeck på 13 000 euro.

– Det här var ingen överraskning. Det här har vi väntat på hela säsongen och när hon lyckas få allt att stämma är resultatet det här, säger chefstränaren Antti Leppävuori.

– Alldeles otroligt fint. Och till råga på allt här, nu hör hon till Kollenvinnarnas exklusiva klubb.

Laukkanen klarade båda skjutstationerna prickfritt och var 7,9 sekunder snabbare än tvåan, fransyskan Justine Braisaz, som också sköt rent. Utan bommar klarade sig även trean Anais Bescond, Frankrike.

Besvärlig vind ställde till det för toppnamnen. Förutom tättrion var det ingen i topp-tio som sköt utan att bomma. Världscuptvåan Gabriela Koukalova kom fyra med en bom och medan VM-drottningen Laura Dahlmeier missade tre måltavlor och slutade 31:a. Dahlmeiers genomklappning innebar att Koukalova vann sprintcupen.

Svårt var det också för Kaisa Mäkäräinen. Hon tappade kontakten till täten redan vid liggande skyttet där hon bommade tre gånger. I stående bommade hon sedan ytterligare en gång. Mäkäräinen var till slut 27:a. Hon var 1.44,6 minuter långsammare än Laukkanen. I världscupen fortsätter hon som trea och i sprintcupen slutade hon på samma placering.

I jaktstarten i morgon tävlar även Sanna Markkanen, som med prickfritt skytte kom 53:a i dagens sprinttävling.